Ukrán válság – Ukrán vezérkar: orosz kiképzők városi hadviselésre tanítják a szakadárokat

Városi hadviselésre képezik ki a kelet-ukrajnai szakadárokat orosz katonai kiképzők – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője.

A városi hadviselésre való kiképzésük mellett a szakadár fegyveres erőket Oroszország százötven darab szovjet gyártmányú, B-11 típusú, 107 milliméteres simacsövű, hátrasiklás nélküli löveggel látta el. A gyors városi manőverekre tökéletesen alkalmas lövegeket  gépkocsikra szerelik fel – tette hozzá Liszenko.
A szóvivő arról is beszámolt, hogy a szakadárok fegyveres provokációt hajtottak végre a szemben álló feleket elválasztó tűzszüneti vonalon. A vezérkar sajtóhivatala a Facebookon jelentette be, hogy az ukrán erők állásait tüzérségi támadás érte, amelyeket azokkal a fegyverekkel intéztek ellenük, amelyeket már 25 kilométerre vissza kellett volna vonni a harcvonaltól.
A vezérkar előzőleg, csütörtök este a tűzszünet többszöri megsértéséről adott hírt egy másik facebookos közleményben.
Az EBESZ megfigyelői megerősítették, hogy a nehézfegyverek visszavonását ukrán oldalon már teljesítették – hangoztatta Liszenko. Ugyanakkor a szakadárok nem osztottak meg információt saját nehézfegyvereik új helyéről, illetve nem engedik oda a megfigyelőket, ami – mint a szóvivő mondta – azt bizonyítja, hogy az oroszbarát fegyvereseknek nincs érdekében a konfliktus békés rendezése.(MTI)
http://www.unian.net/war/1057904-rossiyskie-instruktoryi-uchat-boevikov-vesti-boi-v-gorodah-shtab.html
http://www.unian.net/war/1057896-v-shtabe-ato-zayavili-ob-obostrenii-situatsii-vdol-linii-razgranicheniya.html
http://www.unian.net/war/1057780-boeviki-obstrelyali-silyi-ato-iz-orujiya-kotoroe-doljnyi-byili-otvesti-na-25-km-po-minskim-soglasheniyam.html
http://www.unian.ua/war/1057675-za-dobu-boyoviki-37-raziv-porushuvali-rejim-tishi-na-donbasi-pres-tsentr-ato.html

 

Scroll To Top