Ukrán válság – Ukrajna megkétszerezte gázimportját Európából - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Ukrajna megkétszerezte gázimportját Európából

Ukrajna 4 milliárd köbméter földgázt vásárolt Európából az idei első 11 hónapban, ami csaknem kétszerese az egy évvel korábbinak.

Az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó honlapjára felkerült adatok szerint Ukrajna a tavalyi első 11 hónapban 2,1 milliárd köbméter, egy évvel korábban 0,1 milliárd köbméter földgázt importált Európa felöl.
A legtöbb földgáz Szlovákián keresztül áramlott Ukrajnába az idei csaknem egy évben. Magyarország szeptember 25-e óta átmenetileg szünetelteti a gázszállítást Ukrajna felé.
A Gazprom június közepén állította le a gázszállítást Ukrajnának, mert a szomszédos állam moszkvai számítások szerint 5,3 milliárd dollárral tartozott a korábban leszállított energiahordozóért.
Ukrajna azóta rendezte adósságának egy részét. A két ország között októberben létrejött megállapodás szerint Oroszország hajlandó újraindítani a gázexportot Ukrajnába, de csak annyit szállít, amennyit előre kifizet Kijev. Ukrajna december elején 378 millió dollárt utalt át Oroszországnak, amely december 9-én megkezdte a szállítást.
Ukrajna gázfogyasztása évi mintegy 50 milliárd köbméter, ebből húszmilliárd köbmétert maga termel. Ukrajna korábban kizárólag Oroszországból importált földgázt, mára az orosz gázimportnak a 60 százalékát már kiváltotta.(MTI)

Scroll To Top