Ukrán válság – Ukrajna a reformok véghezvitele után számíthat nyugati pénzügyi támogatásra

A demokratikus reformok végrehajtása az előfeltétele annak, hogy Ukrajna nyugati pénzügyi támogatást kapjon – szögezte le Stefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.ú

Az EU-biztos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az uniós társulási megállapodás aláírása nem feltétel. Leszögezte, hogy az EU kész támogatni az új ukrán kormányt, ha az a reformok végrehajtása mellett kötelezi el magát.
A segítségnyújtás formájáról szólva kijelentette, hogy az lehet támogatás vagy hitel, amely a kifejezetten Ukrajna fejlődésének felgyorsítására és szuverenitásának megőrzésére irányul. Hozzáfűzte, hogy a támogatásban központi szerepet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) fog játszani. Összeget azonban az EU biztosa nem volt hajlandó megnevezni.
Sajtótájékoztatóját követően az uniós tisztségviselő az előző napi tárgyalása után csütörtökön másodszor is találkozott Viktor Janukovics elnökkel. Az államfő sajtószolgálatának közleménye szerint szintén szót ejtettek az unió és nemzetközi pénzintézetek által Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítségről. Erről azonban a sajtószolgálat részleteket nem közölt.
A szűkszavú tájékoztatás szerint Janukovics a megbeszélésen aláhúzta a vezetés, az ellenzék és a civil társadalom közötti bizalmi légkör helyreállításának, valamint a hatályos törvények szigorú betartásának szükségességét.
Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnöke Füle és Janukovics újabb találkozója előtt kifejezte reményét, hogy az EU-biztos meggyőzi az államfőt, hogy fogadja el a nép követeléseit, különösen a hatalmi ágak hatásköreinek megváltoztatása tekintetében. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy Ukrajna az elnöki hatalmi rendszerről térjen át a parlamentáris demokráciára.
Az uniós biztos a nap folyamán két kórházat keresett fel, az egyikben sérült ellenzéki aktivistákat, a másikban a rendvédelmi alakulatoknak az összecsapásokban megsebesült tagjait ápolják.
Újságírók előtt kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy a tiltakozóakciók résztvevőit – azok beszámolói szerint, akikkel beszélgetett – sok esetben rendőrök és nem mentősök szállítottak be a kórházba
Hangsúlyozta, hogy Ukrajnában elengedhetetlen a törvénytelenségek megszüntetése, az emberi és a szabadságjogok szavatolása.
“Az ukrán lakosság, a Majdanon (kijevi Függetlenség terén) és más nagyvárosok főterein demonstrálók bizalmát nem lehet elnyerni akkor, ha közben folytatódnak a letartóztatások, a megfélemlítések, valamint a tiltakozásokon résztvevők jogainak megsértése egyenruhát, polgári vagy sportöltözetet viselő személyek által” – fogalmazott az uniós tisztségviselő. Hangsúlyozta, hogy számára az erőszak elfogadhatatlan. “A politikusoknak gondolniuk kell tetteik, illetve tétlenségük következményeire” – szögezte le. Nagyra értékelte ugyanakkor az ukrajnai orvosok munkáját a kialakult válsághelyzetben.(MTI)

Scroll To Top