Ukrán válság – Újfajta orosz-nyugati kapcsolatrendszerre kell felkészülni - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Újfajta orosz-nyugati kapcsolatrendszerre kell felkészülni

Újfajta viszonyrendszerre kell felkészülni Oroszország és a Nyugat között a következő években az ukrajnai fejlemények miatt – jelentette ki a brit külügyminiszter kedden a londoni alsóház Ukrajnáról rendezett vitanapján. William Hauge közölte azt is, hogy Nagy-Britannia felfüggeszti katonai együttműködését Oroszországgal.

Hague szerint az Oroszországgal fenntartott új nyugati viszonyrendszer más lesz, mint az elmúlt húsz évben. Egyebek mellett az jellemzi majd, hogy bizonyos intézmények – például a legnagyobb ipari hatalmak csoportja (G8) – Oroszország nélkül fognak működni.
A jövőbeni viszonyrendszer a jelenleginél szűkebb körű katonai együttműködést és haditechnikai exportot jelent majd, emellett várhatóan gyorsul a döntéshozatali folyamat az olyan lépésekről, amelyek célja Európa függőségének csökkentése az orosz energiahordozó-exporttól – tette hozzá.
Az európai energiapolitikában nagyobb szerepet kap a külpolitika, és ebben Oroszországnak kisebb befolyása lesz – mondta a brit külügyminiszter.
William Hague kijelentette: Nagy-Britannia felfüggeszti az olyan termékek oroszországi exportengedélyét, amelyek “Ukrajna ellen használhatók”. Nem részletezte, hogy milyen termékekről van szó, közölte ugyanakkor: a brit kormány a harmadik országokra érvényes exportengedélyeket is felfüggeszti olyan alapanyagokra, amelyeket oroszországi re-exportjuk esetén “Ukrajna ellen felhasználható” felszerelésekbe lehet beépíteni. Hauge hozzátette, hogy London más európai országokat is hasonló lépésekre szólít fel.
A brit külügyminiszter bejelentette az Oroszországgal folytatott brit katonai együttműködés felfüggesztését is. Ennek jegyében London máris lemondott egy közös haditengerészeti gyakorlatot, és törölték egy brit hadihajó tervezett oroszországi látogatását.
Hague szerint az “Ukrajna elleni orosz agresszióra” adott közvetlen válaszlépések mellett életfontosságú az is, hogy a nemzetközi közösség növelje az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és technikai támogatást a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió közreműködésével. Biztosítani kell, hogy az ukrajnai gazdasági válság nem teremt még nagyobb politikai instabilitást Ukrajnában.
A brit külügyminiszter bejelentette, hogy Nagy-Britannia szakértői csoportokat küld Kijevbe az energiaipar és a társadalombiztosítási rendszer reformjának elősegítésére, az üzleti környezet és a közfinanszírozás javítására.
Hague szerint Oroszország “stratégiai szempontból vesztesként” fog kikerülni a jelenlegi helyzetből. Moszkva elszámította magát annak megítélésében, hogy képes lesz-e ellenőrzése alatt tartani és befolyásolni az ukrajnai politikai helyzetet, és számítási hibát követett el “a Krím elfoglalásával” is, mivel az ukrán közvélemény hatalmas többségét maga ellen fordította, és óriási kárt okozott Oroszország globális megítélésében – mondta a brit külügyminiszter.(MTI)

Scroll To Top