Ukrán válság – Tüzérségi lövedék talált el egy donyecki börtönt, sokan megszöktek

Tüzérségi lövedék talált el egy börtönt a kelet-ukrajnai Donyeck városában vasárnap éjjel. Egy elítélt meghalt, 18 megsérült, 106 megszökött – közölte hétfőn a városi tanács.

A szigorított őrizetű börtönben a lövedék becsapódása után lázadás tört ki és 106 elítélt kihasználta a szabadulás lehetőségét. Néhányan közülük ugyanakkor hétfőn reggel visszatértek a börtönbe.
A városvezetés közlése szerint hétfőn is folytatódott a tűzharc Donyeckben a Kijev által terrorellenesnek nevezett kormányerők és a várost megszállva tartó oroszbarát szakadárok között.
Múlt szombaton Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szakadárok önhatalmúlag kikiáltott “népköztársaságának” a “miniszterelnöke” azt mondta, hogy készek a tűzszünetre. Ezt azonban azután jelentette be, hogy az ukrán fegyveres erők elfoglaltak egy kulcsfontosságú települést és még szorosabbra vonták az ostromgyűrűt a megyeközpont körül. Zaharcsenko nyilatkozatában ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a tűzszünetet a szeparatisták humanitárius katasztrófa elkerülése végett tartják fontosnak.
Vasárnap viszont Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a szakadárok eddig a gyakorlatban semmit sem tettek a tűzszünetért.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap szintén fegyvernyugvást sürgetett. “A kelet-ukrajnai lakosság humanitárius megsegítését lehetővé tévő tűzszünet nem csupán lehetséges, de egyenesen elengedhetetlen” – hangsúlyozta.
Kijevben azonban attól tartanak, hogy humanitárius segítségnyújtás ürügyén orosz csapatok vonulnak be Kelet-Ukrajnába. Oroszország azt állítja, hogy nem akar egyoldalúan fellépni. “Most dolgozunk egy megállapodáson az ukrán féllel, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával és az ENSZ humanitárius szervezeteivel humanitárius segély sürgős eljuttatásáról Donyeck és Luhanszk megyébe” – mondta Lavrov.
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország óva inti Moszkvát attól, hogy humanitárius misszió ürügyén bármilyen katonai beavatkozást végrehajtson Ukrajnában.(MTI)

Scroll To Top