Ukrán válság: Továbbra sincs megállapodás az orosz-ukrán gázárvitában

Nem sikerült rendezni az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítások körüli orosz-ukrán elszámolási vitát az uniós közvetítéssel zajló tárgyalások pénteki berlini fordulóján, de akár már hétfőn megállapodást köthetnek az egész EU földgázellátását érintő ügyben.

Günther Oettinger energiaügyi uniós biztos a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az áttörés még várat magára, de a Brüsszelben rendezendő következő, hétfői tárgyalási fordulón lezárhatják az ügyet.
Hangsúlyozta, hogy a vitát sürgősen rendezni kell, mert az EU biztonságos téli földgázellátásához még a nyáron fel kell tölteni az ukrajnai gáztározókat.
Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter kiemelte, hogy kedden bevezetik az előfizetéses rendszert, vagyis Ukrajna csak annyi gázt kap, amennyit előre kifizet. Hozzátette, hogy a tárgyalások akkor folytatódhatnak, ha megérkezik a Gazprom állami energetikai társasághoz az a 786 millió dollár, amelynek átutalásáról az ukrán fél pénteken bejelentést tett.
Megjegyezte, hogy az ukrán fél állítása szerint a Navtohaz ukrán állami társaság a Gazprom egy New York-i banknál vezetett számlájára indította el az átutalást, és az összeget legkorábban hétfőn lehet könyvelni.
Jurij Prodan ukrán gazdasági miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy lát esélyt a vita rendezésére, de átfogó, a földgázszállítások minden részletére kiterjedő megoldást kell kidolgozni. A megállapodás alapja pedig csak egy “méltányos, a piaci viszonyokhoz igazodó ár lehet” – emelte ki, hozzátéve, hogy Ukrajna kész a stockholmi nemzetközi választottbíróság elé vinni az ügyet, ha nem jutnak egyetértésre az orosz féllel az árról.
Orosz adatok szerint Ukrajna nagyjából 3,5 milliárd dollárral tartozik az utóbbi hónapokban leszállított – és jelentősen megemelt áron kiszámlázott – földgázért, a májusi számlával együtt pedig 5,2 milliárd dollárra emelkedhet az adósság.
Az ügyben május elején kezdődött háromoldalú, orosz-ukrán-uniós egyeztetés az Európai Bizottság kezdeményezésére.
Kijev a tárgyalásokon azt kívánja elérni, hogy az orosz fél a jelenlegi, az európai piacon rendkívül magasnak számító 485 dollárról a korábbi 268 dollárra csökkentse a földgáz ezer köbméterenkénti árát.
A gázárvitában pénteken megszólalt az ukrán és az orosz miniszterelnök is. Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő Kijevben azt mondta, hogy a pénteki átutalással a korábbi, Ukrajna álláspontja szerint érvényes áron számolva minden tartozást kiegyenlítettek, és ezzel megteremtették a lehetőségét annak, hogy a stockholmi bíróságtól kérjenek döntést az ügyben. Hozzátette: várhatóan a háromoldalú tárgyalás következő, hétfői fordulóján dől el, hogy sikerül-e megállapodni, vagy perrel folytatódik a vita.
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Minszkben újságíróknak azt mondta, Ukrajna közölte, hogy gáztartozásának egy részét átutalta.
“A tárgyalások folytatódnak, egyelőre lényeges eredmények nélkül, de ukrán partnereink azt mondták, hogy átutaltak egy meghatározott összeget” – mondta Medvegyev. “Ám a kötelezettségek nem akkor számítanak teljesültnek, amikor feladják a pénzt, hanem amikor az megjelenik a hitelező, vagyis a szállító Gazprom számláján” – tette hozzá az orosz miniszterelnök.(MTI)

Scroll To Top