Ukrán válság – Szijjártó: ha betartják a minszki megállapodást, gondolkodni kell Európa és Oroszország együttműködésének újraépítésén - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Szijjártó: ha betartják a minszki megállapodást, gondolkodni kell Európa és Oroszország együttműködésének újraépítésén

Ha mindenki betartja a kelet-ukrajnai tűzszünetről szóló minszki megállapodásokat, akkor el kell gondolkodni azon, miként lehet újraépíteni Európa és Oroszország együttműködését – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben Manfred Webernek, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciója vezetőjének.

Kettőjük találkozójáról magyar újságíróknak beszámolva a miniszter fontosnak nevezte, hogy a fehérorosz fővárosban kötött megállapodás teljesülése esetén uniós részről dolgozzák ki az oroszokkal az európai érdekeknek megfelelő, a nemzetközi jog, illetve egymás kölcsönös tiszteletén alapuló együttműködés módozatait.
Szijjártó – mint elmondta – támogatásáról biztosította a német kormány azon felvetését, hogy az EU lépjen kapcsolatba az Oroszország által létrehozott nemzetközi együttműködési szervezettel, az Eurázsiai Gazdasági Unióval.
A magyar miniszter kifejtette európai néppárti tárgyalópartnerének – aki egyébként bajor politikus -, hogy Magyarország a közép-európai energiabiztonság ügyét “európai felelősségi körbe tartozó kérdésnek” tartja. Tájékoztatta Webert arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásával kapcsolatban a legfontosabb magyar cél és törekvés Magyarország energiabiztonságának a szavatolása a hosszú távú gázmegállapodás ez év végén történő lejárta után is.
Szijjártó Péter közölte az újságírókkal, hogy júniusban Budapesten tartja majd ülését az Európai Néppárt Választmánya, amely az Elnökség és a Kongresszus ülése közötti döntéshozó szerv.
(MTI)

Scroll To Top