Ukrán válság – Szigorúbb szankciókat sürget Vitalij Klicsko

Az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését és megszigorítását sürgette Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban.

Az Ütés párt egykori ökölvívó világbajnok elnöke, aki igen népszerű Németországban, az interjúban élesen bírálta a német gazdaság mindazon képviselőit, akik a szankciók lazítását szorgalmazzák.

“Számomra hihetetlen, hogy Németországban egyes gazdasági vezetőknek fontosabb a pénz, mint az emberélet”

– mondta Klicsko, hozzátéve, hogy “az orosz kormány volt az, amely annektálta a Krímet, majd több ezer katonát küldött Kelet-Ukrajnába”, ezt azonban “újra és újra elfelejtik, Németországban is”. Az Oroszország elleni büntetőintézkedések megkérdőjelezése az áldozatok sorsa iránti érdektelenségről tanúskodik – jegyezte meg.
A válság nem csak Ukrajnát érinti, és a Nyugat későn ismerte fel, hogy nem egy Ukrajna és Oroszország közötti helyi konfliktusról, hanem a nemzetközi viszonyokat meghatározó ügyről van szó – fejtette ki a kijevi polgármester, aki szerint

“Putyin egy nagyorosz birodalmat akar felépíteni, kerül amibe kerül”.

Ez a törekvés az orosz társadalmat is veszélyezteti, mert a Szovjetunió világa felé mutat. Első lépésként csupán

“tanácsolják az embereknek, hogy ne utazzanak Nyugatra és ne vásároljanak nyugati termékeket, de egyszer majd meg is tiltják”

– mondta Klicsko, aki arról is beszélt, hogy Putyin megtiltotta az orosz katonáknak, hogy iPhone okostelefont használjanak, és korlátozni akarják a Facebookot is.
“Éppen ez az, amit a Szovjetunióban már átéltünk, és nem akarunk visszatérni a múltba” – mondta Vitalij Klicsko.

(MTI)

Scroll To Top