Ukrán válság – Szakértő: enyhülhet a katonai konfliktus Kelet-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg kész és képes keményen fellépni a kelet-ukrajnai szakadárokkal szemben, ezért a katonai konfliktus hamarosan rendeződhet – mondta Rácz András, az Euro-atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány kutatási igazgatója szerdán az MTI-nek.

A szakértő kifejtette: Ukrajnában a februári fordulatot követően nem volt teljesen megkérdőjelezhetetlen az ország vezetésének legitimitása, Viktor Janukovics elnököt jogilag nem szabályszerűen váltották le. A vasárnapi elnökválasztás után viszont Ukrajnának van teljes mértékben legitim elnöke, Petro Porosenko, aki az első fordulóban megnyerte a választást – idézte fel. Hozzátette: vele már egyenrangú félként tárgyalhat Moszkva.
Rácz András kiemelte: az elmúlt napok eseményei megmutatták, hogy az ukrán fegyveres erők készek és képesek a hatékony fellépésre az ország keleti részében tevékenykedő szeparatisták ellen. Miután a Kijev által terroristának tartott fegyveresek elfoglalták a donyecki repülőteret, az ukrán hadsereg meglehetősen rövid időn belül, a támadóknak igen súlyos veszteségeket okozva visszafoglalta azt – közölte. Úgy látja, a történtek határozott választ adnak arra a korábbi kérdésre, hogy vajon mennyire ütőképesek az ukrán fegyveres erők.
Az elemző azt mondta, egy nagyobb orosz támadás ugyan megsemmisítené az ukrán erőket, de a Kelet-Ukrajnában lévő, könnyűfegyverzetű orosz katonák, helyi szakadárok és oroszbarát fegyveresek nem tudják az általuk korábban elfoglalt területet megtartani az előrenyomuló, hivatásos hadsereggel szemben. “Rosszul felszerelt, alulmotivált, rosszul vezetett rendőrökkel és belügyesekkel szemben” még eredményesek lehettek ezek a csapatok az elmúlt hónapokban, azonban egy elszánt, jól felszerelt haderővel szemben esélytelenek – magyarázta.
Rácz András szerint várhatóan a konfliktus katonai jellege háttérbe szorul, mivel senkinek sem áll érdekében a vérontás folytatása. Oroszország megegyezési hajlandósága is növekedni kezdett, mert már van legitim ukrán elnök, akivel lehet tárgyalni, és aki nagyon keményen fellép a szakadárok és az orosz katonák ellen – vélekedett.
Mint mondta, néhány napig még nyilvánvalóan eltartanak a harcok, de közép- és hosszú távon diplomáciai síkra terelődhet a konfliktus rendezése. Sok száz, akár több ezer szakadár van még, és nem fogja mindegyik azonnal letenni a fegyvert, de az ukrán hadseregnek megvan a felszámolásukhoz szükséges fölénye – közölte.
Rácz András megjegyezte: e forgatókönyvnek csak egyetlen alternatívája van: ha Oroszország “teljes súllyal” megtámadja Ukrajnát, de erre biztosan nem kerül sor.(MTI)

Scroll To Top