Ukrán válság – Súlyos recesszió alakulhat ki Ukrajnában - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Súlyos recesszió alakulhat ki Ukrajnában

A feltörekvő térségben lezajlott korábbi hasonló belpolitikai válságok tapasztalatai alapján jelentős a kockázata annak, hogy az ukrán gazdaság súlyos recesszióba süllyed az idén – közölték csütörtöki összehasonlító elemzésükben londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza a tanulmányban kimutatta, hogy az ukrajnaihoz hasonló méretű belpolitikai felfordulásokat a hazai össztermék (GDP) 4-8 százalékpont közötti visszaesése követte az érintett felzárkózó térségi gazdaságokban.
Ha ez a jelenlegi ukrajnai folyamatokra is érvényes, akkor az ukrán gazdaság teljesítménye az idén akár 5-9 százalékkal is zuhanhat, mivel az ukrán GDP az elmúlt 18 hónapban, éves összevetésben számolva 1 százalékkal zsugorodott – áll az elemzésben.
Jackson szerint a várható meredek gazdasági teljesítménycsökkenés kockázatára az előző, 2004-es ukrajnai fordulat tapasztalatai is utalnak, az ukrán gazdaság helyzete azonban most sokkal rosszabb, mint akkor volt, mivel az ukrán GDP-érték annak idején kétszámjegyű ütemben növekedett éves százalékos kimutatásban. Jelenleg a külső környezet is sokkal kedvezőtlenebb a tíz évvel ezelőttinél, mivel mind az orosz, mind az EU-gazdaság teljesítménye gyenge.
Ráadásul az ilyen mértékű belső politikai felfordulások negatív növekedési hatása hosszú távú: a 2004-es ukrán fordulat után két évig tartott, mire a növekedés visszatért a korábbi ütemre – áll a Capital Economics csütörtöki elemzésében.
A ház szerint Ukrajnát jelenleg mindemellett fizetésimérleg-válság is fenyegeti, tekintettel a GDP-érték 9 százalékának megfelelő folyómérleg-hiányra, a rövid lejáratú külső adósságállomány magas arányára és a rendkívül alacsony devizatartalékra.
Mindezek alapján úgy tűnik, hogy 2014 “meglehetősen katasztrofális” év lesz az ukrán gazdaság számára – jósolták a Capital Economics londoni elemzői.
Más nagy londoni házak is igen borúlátó előrejelzéseket adtak Ukrajna külső finanszírozási helyzetéről.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai közölték: számításaik szerint Ukrajnának már rövid távon 25-30 milliárd dollárra lesz szüksége, de hosszabb távon, a következő hét évben 50 milliárd dollárt jóval meghaladó külső pénzügyi támogatás is szükségessé válhat.
A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai minapi elemzésükben úgy vélekedtek, hogy minél tovább tart a belpolitikai felfordulás, annál nagyobb a kockázata a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásának, vagyis a teljes körű fizetésimérleg-válság és az ezzel egyidejű szuverén adósságtörlesztési válság kialakulásának.(MTI)

Scroll To Top