Kína a hadiipari eszközök legnagyobb importőre Kelet- és Délkelet-Ázsiában - Gazdasagportal.hu

Kína a hadiipari eszközök legnagyobb importőre Kelet- és Délkelet-Ázsiában

Dél-Koreát megelőzve Kína lett a hadiipari termékek legnagyobb felvásárlója Kelet- és Délkelet-Ázsiában – derült ki a védelmi és biztonságpolitikai elemző cég, az IHS Defence and Security legfrissebb éves jelentéséből.

A tekintélyes amerikai információszolgáltató megállapításait a hongkongi South China Morning Post című lap idézi csütörtöki számában. Ezek szerint a régió fegyverimportja tavaly a globális kereskedelem növekedésénél nyolcszor nagyobb mértékben nőtt.
Az élen Kína áll 52,6 százalékos, 2,3 milliárd dolláros évi növekedéssel. A tanulmány 2014-re Kína vonatkozásában 13,8 százalékos bővülést jósol éves viszonylatban, ami 2,6 milliárd dollárnak felel meg. 2013-ban a Kína 1,9 milliárd dollár értékben exportált védelmi eszközöket, ami az egy évvel korábbihoz képest 4,4 százalékos emelkedésnek felel meg.
Paul Burton térségi szakértő közölte, hogy az emelkedő kínai import elsődleges forrása Oroszország volt, amely Kínába irányuló eladásait a korábbi megközelítően 3,5 milliárd dollárról 4,5 milliárd dollárra növelte. A tételek zömét harci gépek hajtóművei alkották.
Általában véve a térségben a legkelendőbb termékek a légvédelmi eszközök, repülőgépek, helikopterek voltak az IHS szerint.
A hadiipari import Kelet- és Délkelet-Ázsiában tavaly elérte a 12,2 milliárd dollárt, értéke 24,5 százalékkal volt több, mint 2012-ben. A globális kereskedelem tavaly 3 százalékkal bővült, elérte a 67,6 milliárd dollárt.
Dél-Korea, amely két éve még a legnagyobb importőr volt a térségben jelentős eladásokat könyvelhetett el az elmúlt évben. A Fülöp-szigetek például 12 darab T-50-es Golden Eagle típusú könnyű harci repülőgép vásárlását jelentette be, miközben Indonézia már hadrendbe is állította első ilyen, 16 gépből álló egységét.
Dél-Korea exportja tavaly 91,6 százalékkal nőtt, elérte a 613 millió dollárt. Az IHS számításai szerint az ország egy éven belül megelőzheti Kínát az export területén. Ennek alapvető oka, hogy belföldi hadiipari termelését rendkívül jó színvonalúra sikerült felfejlesztenie, amivel különösen vonzó lehet a feltörekvő gazdaságok piacán.
Az összeállítás szerint Indonézia importja tavaly 167,7 százalékkal nőtt, Malajziáé 40,6 százalékkal, az alacsony bázisú Kambodzsáé 850 százalékkal, Tajvané pedig 17,4 százalékkal bővült. India vásárlásait drámai mértékű növekedés jellemzi – állapították meg az IHS-nél. A világ második legnépesebb országa immár Szaúd-Arábiát megelőzve az Egyesült Államok hadiipari termékeinek legnagyobb vevője. Tavaly 1,9 milliárd dollárért vásárolt be belőlük, a 2009. évi vásárlásainak a nyolcszorosát.
Az adatok elemzéséből kiderült, a régió legnagyobb ellátója védelmi eszközökből továbbra is az Egyesült Államok. Globálisan a tíz vezető gyártóból kilenc amerikai székhelyű.(MTI)

Scroll To Top