Merkel Londonban – Cameron: aggasztó a krími helyzet - Gazdasagportal.hu

Merkel Londonban – Cameron: aggasztó a krími helyzet

Nagy-Britannia és Németország “különösen aggasztónak” tartja a Krímben kialakult helyzetet – mondta Angela Merkel német kancellárral tartott közös csütörtöki londoni sajtóértekezletén a brit kormányfő.

David Cameron, aki előzőleg munkaebéden látta vendégül Merkelt a Downing Streeten, kijelentette: minden országnak tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Erre Oroszország is kötelezettséget vállalt, és fontos, hogy meg is tartsa szavát. Cameron hozzátette, hogy “a világ figyelni fogja” az orosz lépéseket.
A brit kormányfő szerint “nem zéró összegű játszmáról” van szó, Ukrajnát nem lehet arra kényszeríteni, hogy válasszon Oroszország vagy Európa között.
A sajtóértekezleten Angela Merkel kijelentette, hogy London és Berlin mindent megtesz az új ukrán vezetés támogatására, tekintettel “a rettenetesen nehéz” gazdasági helyzetre. A kancellár közölte: nagy reményeket fűz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségéhez, és reméli azt is, hogy Moszkva szintén támogatni fogja az IMF bekapcsolódását.
Angela Merkel szerint Ukrajna területi integritásának megőrzése “központi jelentőségű”. Hozzátette ugyanakkor, az orosz államfővel tartott megbeszélésein azt tapasztalta, hogy Oroszországnak is ez a véleménye. “Tudjuk, hogy Ukrajnában nagyon nagy lélekszámú orosz kisebbség él, és szükséges, hogy az (ukrán) kormány velük is törődjön” – fogalmazott a német kancellár.
Az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás szabályozását firtató újságírói kérdésre David Cameron azt mondta, bízik abban, hogy a London által kívánt változtatásokat el lehet érni a következő években.
A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció az utóbbi hónapokban – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejárta nyomán, és az európai parlamenti választások közeledtével – sorra jelentette be az EU-polgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, elsősorban azzal a céllal, hogy a más uniós országból érkezők ne férhessenek hozzá azonnal és korlátlanul a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásaihoz.
London ebből a meggondolásból az unión belüli szabad munkavállalás egész jelenlegi rendszerének átalakítását is követeli.
Cameron a német kancellárral tartott csütörtöki sajtóértekezleten – nyomatékosítva a brit igényeket – külön és hangsúlyosan felidézte, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról. A brit kormányfő közölte: célja az, hogy addig sikerüljön olyan reformokat végrehajtani az unióban, amelyek alapján ő arra tudja majd kérni a brit választókat, hogy a népszavazáson voksoljanak a brit EU-tagság fenntartására. “Senkinek ne legyen azonban kétsége, ezen a referendum arról kell majd dönteni, hogy maradjunk vagy távozzunk” – fogalmazott Cameron a csütörtöki sajtóértekezleten.
Angela Merkel kijelentette, Nagy-Britanniához hasonlóan Németországban is aggályokat kelt az a lehetőség, hogy egyesek esetleg csak a szociális ellátások igénybevételéért akarnak bevándorolni. Hozzátette, egy ilyen “rohamot” egyik tagállam szociális ellátórendszere sem tudna elviselni, és a szabad munkaerő-áramlás nem is ezt a célt szolgálja.
A német kancellár szerint Nagy-Britannia és Németország is hozhat olyan törvényeket, amelyek kiküszöbölik ezt a problémát, az uniós szintű módosítás azonban szavai szerint “rendkívül nehéz munka” lenne.
Angela Merkel nem sokkal korábban, a brit parlament két házának képviselői előtt tartott beszédében kijelentette: a belső határok nélküli Európa az európai egyesítés egyik legnagyobb vívmánya, a tagállamok közötti munkaerőmozgás szabadságának megőrzéséhez és lakossági elfogadtatásához azonban fel kell tárni és ki kell javítani a hibákat is.(MTI)

Scroll To Top