Ukrán válság – Stabilra javította az ukrán adósosztályzat kilátását az S&P - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Stabilra javította az ukrán adósosztályzat kilátását az S&P

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Ukrajna mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban az IMF-program stabilizáló hatásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy a kilátás javításával egy időben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű ukrán szuverén devizaadósság “CCC/C” osztályzatát, valamint a hosszú és rövid lejáratú, hazai valutában kibocsátott állampapírok “B mínusz/B” besorolását.
Ukrajna “CCC” szuverén devizaadós-besorolása a legrosszabb államadós-osztályzat egész Európában. A “CCC” minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.
Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – az S&P mellett a Moody’s Investors Service és Fitch Ratings is – ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.
A Standard & Poor’s azonban az osztályzati kilátás pénteki javításához fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményt, hogy a Nemzetközi Valutaalap áprilisban elfogadott 17 milliárd dolláros hitelprogramja elősegítette az ukrajnai makrogazdasági helyzet stabilizálását.
Az S&P londoni elemzői is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelentős kockázatok terhelik a program teljes végrehajtásának esélyeit. A cég szerint e kockázatok között van a kelet-ukrajnai konfliktus hatása az ország területi integritására és hozzáférhető erőforrásaira, valamint az Oroszországgal fennálló “bonyolult, kiszámíthatatlan” viszonyrendszer és a mélyülő recesszió.
Emellett az IMF-program és más nemzetközi pénzügyi szervezetek járulékos finanszírozásai várhatóan a következő tizenkét hónapra fedezik Ukrajna finanszírozási igényeit, utána viszont Ukrajna ismét a magántőke-beáramlásokra lesz ráutalva – áll a Standard & Poor’s elemzésében.
A hitelminősítő szerint az ukrán kormány Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök irányításával stabil és viszonylag összetartó. A parlamenti választások közeledtével, valamint a recesszió és a szükséges költségvetési intézkedések – különösen a földgázárak emelése – azonban miatt megvan a kockázata annak, hogy populista tendenciák teszik egyre nehezebbé a reformprogram végrehajtását – fogalmaznak a Standard & Poor’s elemzői.
Az S&P szerint mindazonáltal az IMF-program sikeres végrehajtását fenyegető legnagyobb és legkiszámíthatatlanabb veszélyt a geopolitikai és külső biztonsági kockázatok jelentik.
A hitelminősítő közölte: nem számít arra, hogy az ukrán gazdaság geopolitikai környezete stabilizálódik a közeljövőben.
Ebben a helyzetben a Standard & Poor’s előrejelzése az, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 7 százalékkal zuhan, és az ukrán gazdaságban 2016-ig nem is kezdődik érdemi kilábalás.
Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings nemrégiben elvégzett felmérése szerint a piaci szereplők a ukrajnai válságot egész Európára kiható jelentős kockázati tényezőnek tartják.
A Fitch második negyedéves vizsgálatába bevont – összesen 5300 milliárd euró befektetői tőkét kezelő – befektetési alapok vezetőinek 82 százaléka mondta azt, hogy az ukrajnai válság teremtette geopolitikai kockázat komoly rizikót jelent az európai hitelpiacokra a következő tizenkét hónapban. Az előző hasonló felmérésben – amelyet a Fitch Ratings éppen az ukrajnai válság kirobbanása előtt végzett el – a megkérdezett kötvényalap-kezelők 45 százaléka nyilatkozott így.(MTI)

Scroll To Top