Ukrán válság – Sikorski: ha Moszkva nem vonul ki a Krímből, súlyos következményekkel kell számolnia

Ha Oroszország nem vonul ki a Krím félszigetről, súlyos következményekre kell számítania – jelentette ki csütörtökön Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, aki Észak-Ciprushoz hasonlította az Ukrajnától elszakadt Krím jövőjét.

Sikorski Donald Tusknak a Die Zeit című német lap csütörtöki számában megjelent interjújára reagált, amelyben a lengyel miniszterelnök kijelentette: fennáll a reális lehetősége egy Kelet- és Dél-Ukrajna elleni orosz inváziónak.
„Valaha nem tudtunk volna elképzelni egy európai háborút, ma sajnos más a helyzet” – mondta Sikorski, hangsúlyozva: három hónapja még senki se látta előre, hogy Oroszország elfoglalja a Krímet, és az sem fordult meg senki fejében, hogy szankciókat léptethetnek életbe Moszkva ellen.
Nyomatékosította, hogy Oroszország – amennyiben nem vonul ki a Krímből – súlyos következményekre számíthat. Utalt az Észak-ciprusi Török Köztársaság példájára, amelynek többségében török lakosai évtizedekkel ezelőtt önhatalmúlag kinyilvánították elszakadásukat a Ciprusi Köztársaságtól.
„Ez a helyzet tartós, de súlyos következményei vannak: nem szállnak le nemzetközi repülőjáratok, nincsenek befektetések, kereskedelem. Ennek következtében Észak-Ciprus háromszor szegényebb a sziget többi részénél – mondta Sikorski a TOK FM lengyel kereskedelmi rádióban.
„Azt gondolom, hogy az oroszok nem gondolták végig cselekedeteik következményeit és árát” – vélte a lengyel külügyminiszter, utalva a politikai veszteségre és a „változó gazdasági klímára”, amely az uniós szankciók következtében alakult ki.
Megjegyezte, hogy azok a krími lakosok, akik az EU-tagországokba szeretnének utazni, ukrajnai konzulátusokon lesznek kénytelenek schengeni vízumot kérni.
NATO-csapatok esetleges lengyelországi állomásoztatásáról szólva kijelentette, hogy ez bonyolult kérdés. Rámutatott: a NATO ez idáig rövid távú válaszokat adott Oroszországnak, repülőgépekkel erősítette Lengyelországot és amerikai erőket vezényelt Romániába. Tizenöt évvel ezelőtt, amikor Lengyelország NATO-csatlakozása előtt az észak-atlanti szövetség és Oroszország megállapodott arról, hogy nem fog állomásozni „jelentős” NATO-erő Lengyelország területén, nem számítottak a fejlemények olyan alakulására, amely Oroszország krími beavatkozásával előállt – mondta.
Sikorski szerint „jelentős” katonai erőnek két dandárnál nagyobb egység számít, ennél kisebb alakulat még belefér a jelenlegi korlátozásba. Hozzátette, hogy fontolóra lehetne venni ennek a korlátozásnak a felülvizsgálatát, ha Oroszország tovább szélesítené a konfliktust.(MTI)

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/sikorski-kiedys-wojna-w-europie-byla-nie-do-pomyslenia-dzis-jest-inaczej,414644.html

Scroll To Top