Ulrán válság – A Gazprom aggódik az ukrán földgáztározók készleteinek jelentős csökkenése miatt

A Gazpromot komolyan aggasztja az ukrajnai földalatti gáztározók készleteinek jelentős csökkenése – tájékoztatott az orosz állami energetikai cég sajtószolgálata Alekszej Miller az orosz állami energetikai cég elnöke és Andrij Koboljev, az ukrán Naftohaz vezetőjének csütörtöki találkozójáról.

A Gazprom elnöke moszkvai hivatalában fogadta ukrán kollégáját.
A gáztartalékok csökkenése miatt a Gazpromnál úgy látják, hogy a belső igények kielégítése miatt még a tél beállta előtt feltétlenül fel kell tölteni az ukrajnai földalatti tározókat. Az orosz állami óriáscég MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében arra is figyelmeztettek, hogy ukrán partnerüknek, a Naftohaznak teljesítenie kell az Ukrajnán keresztül menő orosz földgáz folyamatos eljutását Európába. Arról nem tájékoztattak, mennyi földgázzal kellene feltölteni az ukrajnai gáztározókat a biztonságos európai gázellátás érdekében.
Jurij Prodan ugyancsak csütörtökön, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna májustól megkezdheti a gáztározók feltöltését, amelyekben szerinte elegendő földgáz található a fűtési szezon befejeződéséig. Az ukrán energiaügyi miniszter 7,2 milliárd köbmétert említett és azt mondta, hogy ez nem kritikus mennyiség.
Az ukrán szaktárca vezetője hozzátette, a földalatti gáztározók feltöltése nagyban függ a Moszkvával folyó tárgyalásoktól.
Időközben Moszkvában Ivan Gracsov, az orosz parlament alsóházának energetikai bizottsági elnöke bejelentette, hogy európai energetikai cégek konzorciumot hoznának létre, hogy megvásárolják az ukrán állami Naftohaz gázszállító rendszerét. Az orosz parlamenti politikus az utóbbi hónapban többször is találkozott az Európai Unió tisztviselőivel és német, belga parlamenti képviselőkkel.
Gracsov azt mondta, hogy Oroszország európai partnerei komolyan tartanak a 2009-es orosz-ukrán “gázháború” megismétlődésétől, és tudják, hogy Ukrajnának nincs pénze, hogy kifizesse az orosz gázt.
A Naftohaz becslése szerint az ukrán gázszállító rendszer mintegy 5,3 milliárd dollárt (körülbelül 1185 milliárd forint) ér. Az ukrán gáztározók feltöltésére az év végéig 6-7 milliárd dollárra (1343 -1566 milliárd forint) volna szüksége Ukrajnának.
Alekszej Miller, a Gazprom elnöke csütörtökön közölte, hogy az ukrán állami gázcég az orosz földgázért a márciusi szállítások értékével együtt 2,2 milliárd dollárral (mintegy 492 milliárd forint) tartozik Oroszországnak.
Julija Timosenko kormánya 2009-ben nem volt hajlandó kifizetni Moszkvának az orosz földgáz szerinte túlzott árát, így leállították az orosz gázszállítást, ami miatt komoly hiány keletkezett Nyugat-Európában. Végül januárban Putyin és Timosenko megállapodást írt alá a gáz áráról. A volt ukrán kormányfőt ezért a gázszerződésért ítélték börtönre 2011-ben, Viktor Janukovics hatalomra jutását követően.(MTI)

Scroll To Top