Ukrán válság – Rosztovi hatóságok: egy hónap alatt 122 ezren érkeztek Ukrajnából

Az utóbbi egy hónapban 122 ezer ember érkezett Délkelet-Ukrajnából a szomszédos Rosztovi területtel közös határon át Oroszországba – közölte hétfőn az orosz régió vezetése.

A rosztovi kormányzat adatai szerint csak az utóbbi 24 órában több mint 13 ezren menekültek el a “polgárháború sújtotta” ukrán térségből, és majdnem 8500-an Oroszországban maradtak. Korábban napi 400-500 ember lépte át az orosz határt Ukrajna felől.
Szergej Tyurin, az orosz régió tájékoztatási hivatalának vezetője azt mondta, hogy a Délkelet-Ukrajnából érkezettek közül 70 ezren maradtak Oroszországban. A Rosztovi területen 5 ezer embert helyeztek el, a többiek tovább utaztak, rokonoknál, ismerősöknél, üdülőkben, táborokban helyezkedtek el, vagy önkéntesek fogadták be őket.
A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió naponta tudósít ukrán menekültekről. Főként gyerekeket és asszonyokat szólaltatnak meg, akik arról számolnak be, hogy a harcok, a mindennapossá vált lövöldözések elől menekültek Oroszországba, ahol biztonságban érzik magukat, mindennel ellátják őket, de féltik otthon maradt családtagjaikat, férjeiket.
A hírtévé hétfői riportjában megszólaltatott ukránok a Donyeck megyei Dmitrivkából, Gyakovéból érkeznek a Rosztovi területre. Ljudmila Lihovadát az unokája menekítette motorkerékpáron, néhány szatyornyi holmival, fehér kötszerrel átkötve, sebesültnek álcázva menekültek, hogy ne lőjenek rájuk. Az idős asszony arra panaszkodott az orosz állami tévének, hogy megjelentek náluk a Jobboldali szektor tagjai. “Ezek szörnyű emberek” – mondta. Egy másik nő a kujbisevi járási menekültszálláson nem kifogásolta az egyszerű körülményeket. “Semmi baj, viszont élünk, a gyerekek velünk vannak, nem félnek, nem a pincében ülünk. Hiszen légicsapáskor hova is mentünk volna, ha nem a pincébe?”.
A Délkelet-Ukrajnával határos Rosztovi területen már több mint 43 tonna segélyt sikerült összegyűjteni az ukrán menekülteknek – közölte Pavel Asztahov, az orosz államfő mellett működő gyermekjogi biztos.
Más oroszországi régiókban, így a Moszkvától délre fekvő, az ukrán Szumi megyével határos Kurszki terület 15 helyi önkormányzatánál alakítottak ki ideiglenes szállást az ukrajnai menekülteknek. A helyi rendkívüli helyzetek igazgatósága közölte, hogy mintegy 2 ezer embert tudnak elhelyezni. Jelenleg 36 személy tartózkodik ideiglenes szállásokon. Összesen 96 ukrán állampolgár érkezett a Kurszki területre, ők menekültstátuszt kértek Oroszországban.(MTI)

Scroll To Top