Ukrán válság – Putyin: Nem tárgyaltak Hollande-dal a Mistralokról - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Putyin: Nem tárgyaltak Hollande-dal a Mistralokról

Nem tárgyalt a Mistral osztályú helikopterhordozó hadihajók leszállításáról Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök szombaton Moszkvában a vnukovói repülőtéren tartott találkozójukon.

Ezt az orosz elnök közölte a megbeszélést követően, de hozzátette, Moszkvában azt remélik, hogy Franciaország betartja a szerződést.
Oroszország még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két Mistral típusú hadihajó megrendeléséről 1,2 milliárd euró (374 milliárd forint) értékben. Az első leszállítását októberre tervezték. Párizs november végén uniós és amerikai nyomásra leállította az első Mistral osztályú francia helikopterhordozó átadását Oroszországnak
A francia államfő előre nem tervezett látogatásra érkezett Moszkvába Asztanából, a kazah fővárosból. Ezt csak a reggeli órákban jelentették be Moszkvában. Francois Hollande személyében először látogatott nyugati állami vezető Moszkvába az ukrán válság kiéleződése és a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók bevezetése óta.
Hollande már a megbeszélés elején közölte, hogy az ukrán válság rendezéséről kíván egyeztetni Putyinnal. A politikus a tárgyalás befejezését követően pedig kijelentette, hogy Putyinnal együtt úgy látják, van lehetőség a délkelet-ukrajnai konfliktus továbbterjedésének megakadályozására, és ehhez minden rendelkezésre álló eszközt igénybe kell venni.
A francia elnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint Moszkva közvetítésével az ukrán vezetés, valamint a donyecki és luhanszki szakadárok között szeptemberben Minszkben létrejött megállapodások, így a tűzszünet “teljes és hatékony” betartására szólított fel. Hangsúlyozta, hogy “az ukránoknak folytatniuk kell a politikai párbeszédet, de csakis Ukrajna területi egységének tiszteletben tartásával.
Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy “mint ismeretes, Moszkva támogatja Ukrajna területi egységét”. Hangsúlyozta, hogy ehhez Kijevnek meg kell szüntetnie a szakadár délkelet-ukrajnai régiók gazdasági, közigazgatási és politikai blokádját. Francia kollégájához hasonlóan szorgalmazta a minszki megállapodások teljesítését, mondván, hogy Kijev és a szakadár donyecki, valamint luhanszki régiók “nem mindet tartják be”. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a jelenlegi helyzetben “remélhető, hogy jobb lesz a helyzet”.
Putyin sürgette a nehézfegyverzet kivonását és azt mondta, hogy a szakértőknek mielőbb pontosítaniuk kell, hogy hol húzzák meg azt a vonalat, amely mögé a tüzérségi eszközöket és egyéb fegyvereket visszavonhatják. Amint ez megtörténik, és nem hal meg több ember, csak akkor lehet a politikai rendezés valódi megkezdéséről beszélni – hangsúlyozta az orosz államfő.
Putyin és Hollande egyaránt emlékeztetett arra, hogy a francia államfő kezdeményezte az orosz elnök találkozóját Petro Porosenko ukrán államfővel június elején Normandiában. A II. világháborús megemlékezésen Angela Merkel német kancellár és Hollande lépett fel közvetítőként az orosz és az ukrán elnök közötti eszmecsere érdekében. Az volt Putyin és Porosenko első, de még nem hivatalos találkozója.
(MTI)

Scroll To Top