Ilyen 100 éve nem volt, párbajra hívta ki az ukrán államfőt a luhanszki szakadárok vezetője

Párbajra hívta az ukrán államfőt nyílt levélben a luhanszki szakadárok vezetője, hogy “véget vessenek a háborúnak” Délkelet-Ukrajnában.

Az orosz média szerdai híradásai szerint Ihor Plotnickij, az önhatalmúlag kikiáltott “luhanszki népköztársaság” elnöke így reagált Petro Porosenko államfőnek arra a kijelentésére, hogy ő kész a “totális háborúra”.

    “Párbajozzunk az ószláv vezérek és dicső szláv atamánok (kozák vezető) példáját követve. Aki győz, az diktálja a feltételeit a másik félnek” – írta Plotnickij.
    “Minek szítsunk kölcsönös gyűlöletet és semmisítsünk meg embereket, gazdaságot, városokat? Évtizedekig eltart, amíg önök és mi begyógyítjuk ezeket a sebeket. Nem jobb, ha személyes párviadallal vetünk véget a nézeteltéréseknek?”

– firtatta a luhanszki szakadárok vezetője.

Plotnickij felajánlotta Porosenkónak, hogy válasszon fegyvernemet, és határozza meg a párbaj helyszínét.
“Nem ellenzem azt, hogy bármelyik tévétársaság élőben közvetítse, ha ön ezt lehetségesnek tartja” – így Plotnickij. Nyílt levelében részletekben menően foglalkozik az általa javasolt párbaj feltételeivel. Azt is leírja, hogy mindketten tíz-tíz szekundánssal és ugyanannyi sajtóssal érkezhetnek a viadal helyszínére, hogy a párharc tisztaságához ne férhessen kétség.
Plotnickij leírja melyek azok a feltételeket, amelyeket teljesítenie kell az ellenfélnek, amennyiben ő győz. Azonnal véget kell vetnie mindennemű harci cselekménynek, ki kell vonnia a “törvényes, félig törvényes és nem törvényes” ukrajnai fegyveres alakulatokat a Luhanszki és Donyecki megye határain túlra. Szerepel a feltételek között a békeegyezmény megkötését célzó tárgyalások mihamarabbi megkezdése Kijev és Donyeck, illetve Luhanszk között.

    “Ezért készek vagyunk a békeegyezmény ratifikáéása után azonnal helyreállítani a kölcsönösen hasznos gazdasági kapcsolatokat Ukrajnával”

– írja Plotnickij. Közli továbbá Porosenkóval, hogy amennyiben továbbra is ontani akarja az ukrán polgárok és katonák, feleségeik, anyáik, gyerekeik és az öregek vérét, azzal egyben azt is bizonyítja, hogy “kész kiontani a saját vérét is”.

 

 “Fogadja el a kihívásomat!”

– szólítja Porosenkót.
A politikai közéletben meglehetősen szokatlan kezdeményezéssel kapcsolatban újságírók azt kérdezték tőle, hogy ökölharcra akarja-e hívni az ukrán államfőt. “Ezalatt nemcsak ökölharc értendő, a fegyver és a hely kiválasztását Petro Olekszijevicsre hagyom. Hadd hozzon döntést arról, miben és mennyire erős, kész vagyok választ adni rá” – felelte a luhanszki szeparatisták vezetője.
Az utóbbi napokban több kijevi vezető is arra figyelmeztetett, hogy küszöbön áll egy nagyszabású “orosz” támadás Ukrajna ellen, és az elmúlt hetekben több ezerre nőtt a térségben tartózkodó orosz katonák száma. Kivétel nélkül fogadkoztak, hogy Ukrajna harc nélkül nem fogja átengedni területeit Oroszországnak.

http://www.unian.net/politics/1011073-glavnyiy-boevik-lnr-plotnitskiy-vyizval-na-duel-poroshenko.html

 

Scroll To Top