Ukrán válság – Ostrom alá vették a szakadárok Kramatorszk repülőterét

Az oroszbarát szakadár fegyveresek támadást indítottak csütörtökön a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség Artem Sevcsenko újságíró Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

A stratégiai fontosságú repteret, amely a kelet-ukrajnai “terrorellenes hadművelet” kezdete óta az ukrán reguláris erők ellenőrzése alatt állt, Sevcsenko tudomása szerint mintegy száz katona védi háromszáz támadóval szemben.
A reptér jelentőségét az adja, hogy Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége.
Az ukrán újságíró szerint alaposan előkészített, nagy erejű támadásról van szó, amelyben az ostromlók különféle nehézfegyvereket is bevetnek. Szemtanúk szerint a város egyik utcájából BM–21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lövik a repülőteret. “A mieinknek sürgős és hatékony támogatásra van szüksége, beleértve a légi támogatást is” – hangsúlyozta.
Közlését az UNIAN szerint kramatorszki lakosok Twitter-bejegyzései is alátámasztják.
Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat szorosan nyomon követő, Információs Ellenállás nevű ukrán katonapolitikai elemzőcsoport vezetője Facebook-oldalán délelőtt azt írta, hogy az oroszbarát harcosok csütörtökre virradó éjjel négy alkalommal is megsértették a régióban mindkét fél által meghirdetett ideiglenes tűzszünetet. Az eseteket felsorolva Timcsuk említést tesz arról is, hogy a szakadárok éjfél előtt lőni kezdték aknavetőkkel a kramatorszki repülőteret kézben tartó ukrán alakulatot.(MTI)
http://www.unian.net/politics/933141-jurnalist-boeviki-nachali-shturm-aerodroma-kramatorska.html

Scroll To Top