Ukrán válság – Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna fizessen

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna fizesse vissza a decemberben lejáró 3 milliárd dolláros orosz hitelt, vagy jelentsen fizetésképtelenséget.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján megismételte, hogy az orosz hatóságok álláspontja változatlan a 3 milliárd dolláros hitel ügyében. Ez nem kereskedelmi hitel, a pénzt az orosz kormány nyújtotta az ukrán kormánynak, tehát az ukrán állam adóssága – mutatott rá Peszkov, hangsúlyozva, hogy Oroszországnak nem áll szándékában átütemezni az ukrán adósságot, és azt reméli, hogy decemberben Ukrajna teljes egészében törleszti a 3 milliárd dollárt.
A szóvivő arra reagált, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök ultimátumot adott Oroszországnak a hitel ügyében. Jacenyuk közölte, hogy Kijev kész jogi útra terelni a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt államfő által felvett hitel ügyét, ha Oroszország nem hajlandó csatlakozni a többi hitelező által szerdán elfogadott egyezséghez.
Az ukrán állam által garantált vagy szuverén devizakötvényekről Londonban szerdán kötött egyezség alapján a hitelezők leírják az ukrán kereskedelmi adósság – nagyjából 19,3 milliárd dollár – 20 százalékát, a törlesztést négy évre befagyasztják, így a 2015 és 2023 között esedékes fizetési kötelezettségeit 2019 és 2027 között kellene Ukrajnának teljesíteni. A hitelezők több mint háromnegyede elfogadta ezt az alkut, de Oroszország nem vett részt a tanácskozáson, így határozatképesség hiányában október 29-re elnapolták a szavazást a megállapodásról.
Ukrajna számára létfontosságú, hogy sikeres legyen az adósságátütemezés, mert különben vakvágányra juthat a Nemzetközi Valutaalap új hitelprogramja. A valutaalap igazgatótanácsa márciusban hagyta jóvá az Ukrajnának szánt új, 17,5 milliárd dolláros, négyéves futamidejű hitelkeret-programot. A stabilizációs programok, strukturális reformok támogatására szolgáló – közép- és hosszú távú – hitelkeretet biztosító kibővített megállapodással (Extended Fund Facility, EFF) a tavaly kötött készenléti hitelmegállapodást váltották fel.
Ha a Nemzetközi Valutaalap állami hitelnek minősíti a hárommilliárdos orosz kölcsönt, akkor az érvényes szabályok alapján nem folytathatja Ukrajna támogatását, ha az ország nem törleszt időben, azaz fizetésképtelenné válik. Ha azonban a kereskedelmi hitel kategóriájába sorolja az orosz kölcsönt, akkor nem kell felfüggeszteni a hitelprogramot a fizetésképtelenség esetében sem.(MTI)

Scroll To Top