Ukrán válság – Orosz lap: félmilliónyi ukrán kaphat egyszerűsített eljárásban orosz állampolgárságot

Mintegy félmillió ukrán menekült kaphat nemsokára egyszerűsített eljárásban orosz állampolgárságot – írta pénteken a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap.

A független újság értesülése szerint az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) elkészítette az ehhez szükséges törvénytervezetet.
A hatóság nagyban megkönnyítené a Délkelet-Ukrajnából a fegyveres konfliktus elől Oroszországba menekült emberek és családtagjaik orosz állampolgársághoz jutását. Kiiktatnák a mostani feltételek közül a kötelező tartózkodási időt, a törvényes jövedelemforrás meglétét, illetve az orosz nyelvből teendő vizsgát is.
Felgyorsítanák a döntéshozatalt is: az orosz személyazonosító igazolványok kiadását a kérelem és a szükséges dokumentumok beadásától számított 3 hónap alatt kell majd elbírálni az FMSZ javaslata szerint.
A Nyezaviszimaja Gazeta ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz állampolgárság megszerzésére vonatkozó új, egyszerűsített eljárás nem minden ukrán menekültre vonatkozna. Csak azokra, akik 2014-2015-ben tömegesen, rendkívüli helyzetben érkeztek Oroszországba, ideiglenes menedékjogot vagy menekültstátust kaptak, és feliratkoztak az “orosz honfitársak önkéntes állami áttelepülési programjába”.
Jevgenyij Bobrov, az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács migrációs bizottságának vezetője szerint mintegy félmillió Ukrajnából érkezett ember számíthat arra, hogy egyszerűsített eljárásban megkapja az orosz állampolgárságot. A jogvédő azt is elmondta a Nyezaviszimaja Gazetának, hogy a testület eredetileg valamennyi Oroszországba érkező bevándorlóra kiterjesztette volna a könnyített szabályozást, mert a mostani rendszer csak gerjeszti a korrupciót és nem segít a migráció legalizálásában. “A vendégmunkások legalább 90 százaléka hamis papírokkal dolgozik Oroszországban” – mondta.
A végső döntést továbbra is az orosz államfő hozza meg az egyszerűsített állampolgárság megadásáról – tette hozzá Bobrov. Ehhez az elnöki hivatal ragaszkodott – mondta a jogvédő. Közölte, azzal érveltek az egyszerűsített eljárás mellett, hogy propagandaszempontból is hasznos lesz Oroszországnak, ha félmillió ukrán mond le eredeti állampolgárságáról.
(MTI)

http://www.ng.ru/politics/2015-08-28/1_refugees.html

Scroll To Top