Ukrán válság – Orosz biztonsági tanács: Oroszország nem akar háborúzni a testvéri ukrán néppel

Oroszország nem akar háborúzni a testvéri ukrán néppel és a konfliktusban csak politikai megoldást tart lehetségesnek – közölte az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárának helyettese csütörtökön, amerikai nem kormányzati szervezetek (NGO-k) és alapítványok képviselőit fogadva.

Jevgenyij Lukjanov a moszkvai találkozón azt mondta: “nekünk nem kedvez a háború Ukrajnában. Ott vannak a határaink, a rokoni, a gazdasági kapcsolataink. Számunkra ez (a fegyveres szembenállás) hatalmas probléma, és nem látunk más megoldást, mint a politikait”.
Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkár-helyettese hozzátette, hogy Oroszország számára “kontraproduktív lenne” a háború Ukrajnával, “mert akkor testvéri néppel háborúznánk”. Lukjanov szavait a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség idézte.
A titkárhelyettes bírálta az Egyesült Államok Oroszországgal szemben alkalmazott büntetőintézkedéseit. Úgy vélte, hogy azok “bumerángként szállnak vissza az Egyesült Államokra”. Szerinte az Egyesült Államok gyakorlatává vált, hogy szankciókkal igyekszik elérni külpolitikai céljait.
Lukjanov arra figyelmeztetett, hogy korlátozni lehet ugyan az energetikai együttműködést, a műszaki eljárások cseréjét ebben a gazdasági szektorban, de más országokban is léteznek hasonló technológiák és “senki sem fog ellenállni a kísértésnek, hogy elfoglalja a kialakult űrt”. Ilyen esetekben nem létezik vákuum” – mondta az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárának helyettese, utalva arra, hogy az amerikai cégek helyét az orosz piacon mások vehetik át.
Washingtonban helyi idő szerint szerdán jelentették be, hogy újabb büntetőintézkedéseket foganatosítottak, amelyek ezúttal az orosz energia- és a fegyveriparra is, továbbá több bankra, illetve donyecki és luhanszki oroszbarát szakadár vezetőkre is kiterjedtek.(MTI)

Scroll To Top