Ukrán válság – Ömlik ki a tőke az orosz gazdaságból

Ömlik ki a tőke az orosz gazdaságból az ukrajnai válság kiéleződése óta – állapították meg londoni elemzők hétfői helyzetértékelésükben.

A tőkemenekítés csak az idei első negyedévben meghaladhatja az éves orosz hazai össztermék (GDP) 3 százalékát – jósolták az elemzők.
Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: becslésük szerint az év kezdete óta nettó 50 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki Oroszországból a magánszektorbeli intézményi befektetők. Ez az éves orosz GDP-érték 2,5 százaléka.
A ház szakértőinek számításai szerint ha a tőkemenekítés a következő hetekben is a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor az orosz gazdaságból kivont tőke nettó értéke elérheti a 70 milliárd dollárt – az éves orosz GDP 3,2 százalékát – az idei első negyedévben.
A Capital Economics londoni elemzői összehasonlításképpen felidézik, hogy 2013 egészében nettó 63 milliárd dollár tőkét vontak ki Oroszországból a befektetők.
A cég szerint még a tőkekivonás jelenlegi üteme mellett sem valószínű fizetésimérleg-válság kialakulása az orosz gazdaságban, mivel az orosz jegybanknak – jóllehet az év eleje óta hozzávetőleg 35 milliárd dollárt adott el – még mindig csaknem 490 milliárd dollárnyi devizatartaléka van.
Ha azonban a tőkekivonás hosszabb ideig – például hat hónapig – folytatódik, vagy üteme még tovább gyorsul, akkor az orosz pénzügyi mérleg már jelentősen meggyengülhet – áll az elemzésben.
A ház szerint a tőkemenekítés a reálgazdaságban ennél korábban, hamarosan éreztetni fogja hatásait, ahogy a bankközi kamatok emelkedése elkezd átszűrődni a háztartási és az üzleti szektor hitelkondícióiba.
Az orosz gazdaság már most is rendkívül gyenge lábakon áll, és az ukrajnai válság miatt meredeken gyorsuló tőkekivonás hatásai az idén technikai recesszióba sodorhatják Oroszországot – jósolják a Capital Economics londoni elemzői.
A tőkekivonás kockázataira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai minapi elemzésükben közölték: becsléseik szerint idén eddig nettó 45-50 milliárd dollár tőke távozhatott az orosz gazdaságból; ez meghaladja az első negyedévi nominális hazai össztermék 10 százalékát.
A GS elemzői hangsúlyozták, hogy az idei eddigi tőkekivonás általuk becsült nettó értéke 60 százalékkal több a tavalyi első negyedévben mért tőkekiáramlásnál, “pedig az sem volt kevés”.
A ház 3 százalékról 1 százalékra rontotta az orosz gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését, azzal a véleményével indokolva a felülvizsgálatot, hogy a gyorsuló tőkekivonás miatt már az idei első negyedévben is valószínűleg jóval elmarad a nemzetgazdasági szintű beruházási érték a korábban várttól.
A Standard Bank londoni befektetési részlegének szakértői legutóbbi elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Oroszországnak az olajárak lenyomásával lehet “igazán nagy ütést bevinni”. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok máris fokozza az erre irányuló nyomást, mivel a napokban – hosszú évek óta először – saját stratégiai tartalékaiból bocsátott olajat a piacra.
A Standard Bank elemzői a potenciális hatás illusztrálására kimutatták, hogy tizenkét évvel ezelőtt 22 dolláros hordónkénti világpiaci olajárra volt szükség az orosz szövetségi költségvetés egyensúlyban tartásához, ma ez az árküszöb közelebb van a 110 dollárhoz.
Ha ebben a helyzetben a nyersolaj hordónkénti árfolyama 80 dollárra, vagy ez alá zuhan, az mély recesszióba sodorja az orosz gazdaságot, az orosz államháztartási és folyómérleg-egyenleg jelentős deficitbe fordulna, és még tovább gyorsulna a tőkemenekítés – jósolták a Standard Bank elemzői.(MTI)

Scroll To Top