Ukrán válság: Obama júniusban Lengyelországba látogat

Barack Obama amerikai elnök a júniusi európai vizitje során Lengyelországba is ellátogat – jelentette be szerdán Washingtonban Joe Biden alelnök.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője szerint Obama az Egyesült Államok európai szövetségeseivel az ukrajnai orosz beavatkozásról folytatott konzultációk keretében keresi majd fel Lengyelországot.
Az elnök Varsóban kétoldalú megbeszéléseket tart majd és jelen lesz a lengyel rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségeken. Biden alelnök márciusban kereste fel Lengyelországot, hogy kifejezze az Egyesült Államok támogatását a Krím félsziget orosz elcsatolása után kialakult helyzetben.
Az amerikai elnök a korábbi tervek szerint csak a G7-csoport brüsszeli – ugyancsak főként Ukrajna kérdésével foglalkozó – csúcstalálkozóján vett volna részt, valamint Franciaországban a normandiai partraszállás 70. évfordulóján megtartandó megemlékezésen.
Az eredeti elképzelések szerint a G8-csoport – a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország – vezetői júniusban Szocsiban találkoztak volna, de a csúcsot a nyugati országok és Japán az ukrajnai orosz intervenció miatt lemondták.(MTI)

Scroll To Top