Ukrán válság – Obama aggályait fejezte ki Putyinnak a szakadárok támogatása miatt

Barack Obama amerikai elnök ismételten aggályait fejezte ki orosz partnerének, Vlagyimir Putyin elnöknek az ukrajnai szakadárok számára nyújtott orosz támogatás megnövelése miatt, akárcsak amiatt, hogy – mint Washingtonban vallják – Moszkva megsértette a földi telepítésű rövid és közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló, 1987-ben megkötött szerződést.

    A két elnök pénteki telefonbeszélgetéséről közleményben számolt be a Fehér Ház. Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két vezető között a maláj utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna felett július 17-én történt lelövését, illetve azt követően, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrán válságban játszott szerepe miatt.
    Obama kijelentette, hogy a válság diplomáciai eszközökkel történő rendezését részesíti előnyben.
    A Kreml sajtóirodája a két elnök eszmecseréjéből azt emelte ki, hogy Putyin kontraproduktívnak nevezte a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket, rámutatva, hogy azok komoly károkat okoznak a nemzetközi kapcsolatokban és az általános értelemben vett globális stabilitásnak is.
    Orosz közlés szerint az álláspontok közötti különbségek megmaradtak ugyan, de Obama és Putyin egyaránt hangsúlyozta, hogy sürgősen véget kell vetni a kelet-ukrajnai harcoknak és méltatták a háborúskodás beszüntetésén fáradozó, Oroszország, Ukrajna és az EBESZ képviselőiből álló diplomáciai “kontaktcsoport” csütörtöki minszki tanácskozását.
    A Fehér Ház szerint a két elnök megállapodott arról, hogy nyitva hagyják a kommunikáció csatornáit a két ország között.
    Ugyancsak pénteken Joe Biden amerikai alelnök 8 millió dollár értékben újabb támogatást ajánlott fel az ukrán határvédelem megerősítésére. Az Egyesült Államok kettes számú vezetője erről telefonon értesítette Petro Porosenko ukrán elnököt. Az összeg része egy Ukrajnának szánt, 27 millió dolláros újabb katonai támogatásnak, amelyből 19 milliót az ukrán nemzeti gárda fog megkapni.
    Porosenko a Fehér Ház szerint közölte, hogy a lelőtt maláj utasszállító lezuhanásának helyszínéhez való hozzáférés a közelben zajló harcok ellenére is biztosított. Az ukrán elnök és Biden megbeszélésén szó esett az Oroszországból Ukrajna területére irányuló rakétatámadások “növekvő gyakoriságáról” is.(MTI)

Scroll To Top