Ukrán válság – Sberbank: az Oroszországgal szembeni szankciók nem érintik a bankot

A bécsi központú Sberbank Europe AG, illetve a bankcsoportba tartozó 9 kelet-közép-európai leányvállalat nincs az Amerikai Egyesült Államok által szankcionált vállalatok listáján – közölte a bankcsoport magyar leányvállalata pénteken az MTI-vel.

    A hatályba lépett európai uniós szankciók pedig egyáltalán nem korlátozzák működésükben a Sberbank Europe AG-t és az EU területén működő leánybankjait – írták.
    Ennek megfelelően a Sberbank Magyarország Zrt. az eddig megszokott rend szerint működik – tette hozzá a bank.
    Barack Obama amerikai elnök az orosz pénzügyi szektort érintő amerikai szankciók bevezetését kedden jelentette be, amely értelmében a szankciókkal sújtott bankok nem kaphatnak 90 napnál hosszabb időre amerikai bankhitelt. A szankciók célzottan érintik egyebek között a második legnagyobb orosz pénzintézetet, a VTB bankot, annak leánycégét, a Bank of Moscow-t, továbbá az orosz mezőgazdasági bankot (RAB).
    Jacob Lew, amerikai pénzügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy az Oroszország elleni lépéseket úgy állították össze, hogy azok a legkisebb veszteséget okozzák más országoknak, de érzékenyen érintsék az orosz gazdaságot.
    Az amerikai elnök korábban azt mondta: a büntetőintézkedések erős hatással lesznek majd az orosz gazdaságra, mert azokat összehangolták az eddigi legjelentősebb európai szankciókkal.  
    Az uniós intézkedések korlátozzák Oroszország hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz, így péntektől, a rendelet hatályba lépését követően az Európai Unióban senki sem vásárolhat sem új kibocsátású részvényt, sem kötvényt, sem bármilyen 90 napnál hosszabb lejáratú értékpapírt, pénzügyi eszközt orosz állami tulajdonban vagy más köztulajdonban lévő pénzintézettől vagy vállalattól, amely az orosz gazdaság fejlesztését szolgálja – írja az Európai Unió hivatalos lapja.
    Az uniós rendelet szerint a Szberbank, a VTB Bank, a Gazprom állami gázóriás pénzintézete, a Gazprombank, a Vnyesekonombank, valamint a különleges orosz állami mezőgazdasági pénzintézet, a Rosszelhozbankkal semmilyen értékpapír-ügylet nem folytatható.
    A tilalom ezeknek a bankoknak az uniós joghatás alatt álló, vagyis a tagállamokban lévő leányvállalataira nem vonatkozik, de azok nem járhatnak el anyavállalataik helyettesítőjeként, vagyis nem bocsáthatnak ki kötvényt, majd utalhatják át orosz anyavállalatuknak az abból befolyt pénzt – olvasható a hivatalos lapban.(MTI)

Scroll To Top