Ukrán válság – Nő a feszültség a kelet-ukrajnai frontvonal mentén, sebesültek, halottak

Az utóbbi időben szinte nem telik el úgy nap, hogy ne halna meg egyetlen ukrán katona sem a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal vívott harcokban. A konfliktus övezetében az elmúlt 24 órában egy katona vesztette életét és nyolc sebesült meg – közölte csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik ezredes, az elnöki hivatal hadműveleti kérdésekben illetékes szóvivője.

Andrij Liszenko katonai szóvivő szerdai tájékoztatóján arról számolt be, hogy az azt megelőző 24 órában három katona halt meg és 9 szenvedett sérüléseket a harcok övezetében.
Motuzjanik szavai szerint egyre hevesebbek a szakadárok támadásai a frontvonal mentén. Az ellenséges erők nehézfegyvereket is bevetnek, olyanokat, amelyeket a február közepén kötött minszki megállapodás értelmében ki kellett volna vonniuk a frontvonal menti zónából.
A hadműveleti parancsnokság közleménye szerint csütörtökre virradóan különösen feszült volt a helyzet Donyeck környékén, ahol több lakott települést – köztük Piszkit, Avgyijivkát, Opitnét, Krasznohorivkát, Marjinkát – is aknatűz alá vettek a szakadárok.
A frontvonal északi szakaszán Luhanszk közelében Scsasztyát és Sztanicja Luhanszkát érte tüzérségi támadás, délen az Azovi-tenper partján fekvő Sirokine települést.
Közben Vitalij Najda, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik osztályvezetője arról beszélt csütörtökön, hogy a múlt hét végén a kelet-ukrajnai Luhanszktól északra lévő, az ukrán hadsereg ellenőrzése alatti területen elfogott két orosz hírszerző katona Ukrajnába vezényelt alakulatának végső feladata Scsasztya település elfoglalása. A Luhanszkhoz közeli, attól északra fekvő Scsasztyát jelenleg a kormányerők tartják ellenőrzésük alatt. A felderítéssel foglalkozó csapat állítólag tavaly szeptember óta tevékenykedik Ukrajna területén, csaknem húsz településen fordultak meg, nem egyszer áthatoltak a frontvonalnak a fegyveres erők ellenőrzése alatti részére is. Ez idő alatt legalább négyszer váltották az orosz alakulat tagjait. Az elfogott katonák március 26-án kerültek Ukrajnába. Najda szavai szerint a csoport feladatai közé tartozott ukrán katonák, illetve rendvédelmi szervek tagjainak megölése, utak, épületek aláaknázása és támadások előkészítése felderítési információk összegyűjtésével.
Markijan Lubkivszkij, az SZBU vezetőjének tanácsadója eközben arról tájékoztatott, hogy Moszkva külképviseletéről konzul még mindig nem kereste fel a védelmi minisztérium kijevi katonai kórházában fekvő, sebesült orosz katonákat.(MTI)

Scroll To Top