Ukrán válság – Német-francia-orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó kezdődött Berlinben

Tárgyalást kezdett hétfőn este Berlinben a német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter az ukrán válságról.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a találkozó előtt óvatosan nyilatkozott a megbeszélés lehetséges eredményéről. „Nem tudom, hogy sikerül-e a szükséges mértékben előrelépni” a nagyjából egy éve húzódó válság kezelésében, de az biztos, hogy „hiba lenne”, ha nem folytatnák tovább az erőfeszítéseket – mondta a német diplomácia vezetője.
A „normandiai formátum” néven is emlegetett országcsoport külügyminiszterei mindenekelőtt arról a lehetséges négyoldalú csúcsértekezletről tárgyalnak, amelynek megrendezésére Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén.
A német álláspont szerint a csúcstalálkozónak akkor lenne értelme, ha előbb sikerül áttörést elérni a kijevi vezetés és az oroszbarát szakadárok tavaly szeptemberi minszki megállapodásának végrehajtásában.
Steinmeier és kollegái, Laurent Fabius francia, Szergej Lavrov orosz és Pavlo Klimkin ukrán legutóbb pénteken tárgyaltak telefonon a kazahsztáni fővárosba, Asztanába január 15-re tervezett csúcsértekezletről, és Steinmeier az egyeztetés végén javasolta, hogy személyesen tárgyaljanak tovább.
Angela Merkel német kancellár szombaton telefonon tárgyalt Petro Porosenkoval, majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Jelezte, hogy hajlandó részt venni a javasolt találkozón, de a miniszki megállapodás maradéktalan betartását tekinti tárgyalási alapnak. Merkel vasárnap Párizsban Francois Hollande francia államfővel és Porosenkóval egyeztetett az ügyben.
A minszki megállapodást egyebek között fegyvernyugvást irányoz elő a kelet-ukrajnai válsággócban, és egy úgynevezett ütközőzóna kialakítását a frontvonal mentén harminc kilométer széles sávban.(MTI)

Scroll To Top