Ukrán válság – Nem lépett életbe húsvéti tűzszünet, újabb katona halt meg a Donyec-medencében

Az ortodox húsvéti ünnepekre sem álltak le a harcok a kelet-ukrajnai harcok övezetében. Az elmúlt napban egy katona esett el és hét sebesült meg a Moszkva által támogatott szakadárok támadásaiban – közölte Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken szólította fel a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló feleket arra, hogy szombattól tényleges tűzszünetet léptessenek életbe legalább a húsvéti ünnepek idejére. Nagypénteki Facebook-üzenetében Porosenko kijelentette, hogy Oroszország ezzel bizonyíthatná keresztényi elkötelezettségét. Aznap a válság rendezésére életre hívott – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoport minden tagja támogatásáról biztosította az ukrán elnök kezdeményezését, és megállapodtak abban, hogy szombattól fegyvernyugvást léptetnek életbe.
A kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnap viszont arról számolt be, hogy előző nap a szakadárok összesen 27-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol környékén a minszki egyezményben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőt is bevetettek a szakadár erők. Intenzív tüzérségi támadásokat hajtottak végre továbbá Donyeck környékén, ahol 82 milliméteres aknavetőkkel, valamint nagy kaliberű golyószórókkal és gránátvetőkkel lőtték az ukrán fegyveres erők állásait.
Leonyid Kucsma volt ukrán elnök, Kijev képviselője az összekötőcsoportban felszólította Oroszországot és a szakadárokat, hogy tartsák magukat a megállapodáshoz és szüntessék be a támadásokat az ünnepek idejére.(MTI)

Scroll To Top