Ukrán válság – Nem enyhül a feszültség Kelet-Ukrajnában, újabb települést szálltak meg a szakadárok - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Nem enyhül a feszültség Kelet-Ukrajnában, újabb települést szálltak meg a szakadárok

A közel egy hete érvényben lévő tűzszünet ellenére nem enyhül a feszültség a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben, az oroszbarát szakadárok továbbra is lövik az ukrán katonák állásait – jelentette pénteken Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a térségben adatokat gyűjtő szervezet, az Információs Ellenállás vezetője.

Közben Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó – sajtószolgálatán keresztül – pénteken arról adott hírt, hogy a Debalceve közelében lévő Csernuhine település is a szakadárok kezére került, miután az ukrán csapatok onnan is kivonultak.
A faluban a harcok kirobbanása előtt mintegy hatezren laktak. A Debalceve elfoglalásáért folytatott szakadár támadások Csernuhinét is sújtották, a településen is utcai harcok bontakoztak ki a benyomuló szakadárok és az ukrán egységek között. A tüzérségi csapások alatt a lakosok pincékben, alagsorokban húzták meg magukat. A településsel megszakadt a kommunikációs összeköttetés. A megye vezetése többször is megpróbálkozott a lakosok kimenekítésével, de nem járt sikerrel.
Facebook-oldalán Timcsuk arról számolt be, hogy legalább négy konvojban érkeztek újabb katonai szállítmányok az elmúlt egy nap alatt Oroszországból Ukrajna szakadárok által ellenőrzött területére. Állítása szerint összesen mintegy 55 szállítójárművet, továbbá 28 katonai eszközt, benne harckocsikat, egyéb páncélozott harcjárműveket és önjáró tüzérségi fegyvereket “dobtak át” Oroszországból Kelet-Ukrajnába a szakadároknak.
A szakértő azt is írta, hogy a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol mellett, attól mintegy 25 kilométerre lévő, tavaly augusztusban az orosz fegyveres erők segítséggel megszállt Novoazovszk környékére a szakadárokhoz erősítésként Oroszországból újabb zsoldosok érkeztek, mintegy 130-an, hat teherautóval, négy harckocsival, hat D–30-as vontatott ágyútarackkal, továbbá velük együtt egy 17 tagú, hivatásos orosz katonákból álló felderítő egység.
A szervezet jól felfegyverzett orosz katonai egységek jelenlétéről kapott információkat Debalceve környékéről is. A szakadárok által a héten megostromlott és megszállt város déli és keleti részén észleltek három orosz harcászati egységet, amelyeket két, szintén orosz tüzérségi csapat támogat összesen 35 harckocsival, 68 egyéb páncélozott harcjárművel, 50 tüzérségi ágyúval és 24 rakéta-sorozatvető rendszerrel. Timcsuk úgy tudja, hogy ezek az orosz egységek is részt vettek a város ellenőrzéséért folytatott harcokban a luhanszki és a donyecki szakadár “népköztársaságok” fegyvereseivel együttműködve.(MTI)

Scroll To Top