Ukrán válság – NATO-főtitkár: Oroszország magatartása megkérdőjelezi az együttműködés alapjait

Oroszország mostani retorikája és jelenlegi magatartása megkérdőjelezi a NATO-val való együttműködésének az alapjait, holott az atlanti szövetség nem ellenfelet, hanem partnert akar látni az orosz félben – mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár péntek este, a Brüsszeli Fórum elnevezésű, transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó biztonságpolitikai rendezvényen.

Rasmussen hangsúlyozta: az ukrajnai orosz katonai fellépés láttán senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az atlanti szövetség mindenfajta fenyegetés ellen megvédi tagországait. A főtitkár utalt arra, hogy a a balti államokban, Lengyelországban és Romániában máris megerősítették az amerikai katonai jelenlétet.
“Ma azt látjuk, hogy Oroszország sokkal inkább ellenfélként beszél és viselkedik, mintsem partnerként” – állapította meg a főtitkár, és hozzátette, hogy ez nagy gondot okoz a nyugati katonai szövetségnek.
Az oroszok ukrajnai magatartása Rasmussen szerint aláássa a szabályokon alapuló globális rendet. A NATO első számú civil tisztségviselője az eddig szavakban mindenki által elfogadott azon alapszabályra hívta fel a figyelmet, hogy az országoknak jogukban áll megválasztaniuk, milyen szövetségi rendszerhez kívánnak vagy nem kívánnak tartozni.
Anders Fogh Rasmussen kiemelte azt is, hogy a globális rend fenntartása érdekében Európának és az Egyesült Államoknak erősítenie kell szövetségét, és hogy ez az európaiak részéről a védelmi célokra fordított beruházások növelését igényli.
“Nem folytathatjuk tovább a leszerelést, miközben a világban mindenki más fegyverkezik, és néhányan  határaink közelében folytatnak kardcsörtető politikát” – fogalmazott a NATO főtitkára.(MTI)

Scroll To Top