Ukrán válság – NATO-figyelmeztetés az orosz szeparatistáknak

Az Oroszország által támogatott ukrajnai szeparatisták bármi olyan kísérlete, amely Ukrajna további területeinek elfoglalására irányulna, elfogadhatatlan lenne a nemzetközi közösség számára – figyelmeztetett a NATO, szerda este közzétett nyilatkozatában.

Az atlanti szövetség brüsszeli székhelyén kiadott nyilatkozat szerint a szövetséges tagállamok képviselői a nap folyamán megvitatták a kelet-ukrajnai helyzetet, és súlyos aggodalmuknak adtak hangot az erőszak újabb kiterjedése miatt. A szövetségesek hangsúlyozták: az összes érintett félnek a feszültség enyhítésére kell törekednie, és önmérsékletet kell tanúsítania.
A NATO-közlemény megerősítette, hogy a megoldást diplomáciai úton kell keresni, és hogy a békéhez vezető utat a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása jelenti.
“Oroszország különleges felelősséget visel a politikai megoldás megtalálását illetően. Az orosz támogatást élvező szeparatisták bármi olyan kísérlete, ami Ukrajna további területeinek elfoglalására irányulna, elfogadhatatlan lenne a nemzetközi közösség számára” – olvasható a nyilatkozatban.
A NATO kitért arra is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői számára lehetővé kell tenni munkájuk biztonságos és korlátozásoktól mentes végzését.
Az atlanti szövetség – hangsúlyozta a közlemény – határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét. A szövetséges államok képviselői leszögezték: az euroatlanti térség biztonsága szempontjából kulcsfontosságú az olyan független, szuverén és stabil Ukrajna léte, amely szilárdan elkötelezett a demokrácia és a jogállamiság mellett.(MTI)

Scroll To Top