Ukrán válság – Moszkvai közlemény szerint elfogtak egy amerikai felderítő drónt a Krím felett

Moszkvai közlés szerint elfogtak egy amerikai felderítő drónt a Krím felett.

Az amerikai drón elfogásáról pénteken adott ki közleményt a Rosztyehnologiji (Rostec) nevű orosz állami fegyvergyártó vállalat. A közlemény – amelyet egyebek között az orosz Interfax hírügynökség idézett – péntek este már nem volt fenn a Rostec honlapján.
A közlés szerint a dél-ukrajnai Krím félsziget felett, nagy magasságban észlelték a pilóta nélküli repülőgépet. “A drón mintegy négyezer méter magasságban repült és a földről gyakorlatilag láthatatlan volt. Sikerült megszakítani a kapcsolatot a drón és amerikai irányítói között az Avtobaza nevű rádióelektronikai hadviselési rendszer segítségével” – volt olvasható a Rostec közleményben. A közlemény szerint a drón ezután kényszerleszállást hajtott végre és “szinte sértetlenül az önvédelmi erők kezébe került”.
“Az MQ-5B drón az azonosítási száma alapján a Bajorországban állomásozó 66. amerikai katonai felderítő dandárhoz tartozott” – volt olvasható a közleményben.
A Voice of Russia (Oroszország hangja) nevű angol nyelvű orosz állami rádióadó ugyancsak a Rostec közleményére hivatkozva azt írta: az amerikai felderítő alakulatot Bajorországból március elején áthelyezték a dél-ukrajnai Kirovohradba, ahonnan drónjaik felderítő repüléseket végeznek a Krím és az orosz határhoz közeli területek irányában. A Rostec közlése szerint ez már a második eset volt, hogy elfogtak egy amerikai drónt a Krím felett – jelentette a Voice of Russia.
Az Egyesült Államok péntek estig nem reagált az amerikai drón elfogásáról szóló moszkvai hírre.(MTI)

Scroll To Top