Ukrán válság – Moszkvában és a Krímben kérnek menedékjogot az ukránok

Főként Moszkvában és a Krím félszigeten kérnek menedékjogot a Kelet-Ukrajnát elhagyó ukrán állampolgárok – derült ki az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) csütörtöki közléséből.

A menekültáradat miatt a határ menti régiókra és az orosz fővárosra, valamint a Krímre nehezedik nyomás. Több mint 100 ezer ukrán fordult menedékjogi kérelemmel az orosz hatóságokhoz – nyilatkozott Anatolij Fomenko, a FMSZ vezetőjének helyettese.
A migrációs szolgálat adatai szerint körülbelül 458 ezer ukrán állampolgár tartózkodik jelenleg Oroszország Ukrajnával határos területein. Nem nevezte meg a pontos számot, csupán annyit mondott, hogy “egy részük menekültnek minősül”. Fomenko közölte, hogy a 360 ideiglenes szálláshelyen 16 ezer menekült tartózkodik, további 40 ezer ukrán állampolgár pedig rokonoknál húzta meg magát.
Az orosz parlament felsőházában azt mérlegelik, hogy az Ukrajnával szomszédos országokhoz fordulnak azzal a kéréssel, hogy fogadják be a délkelet-ukrajnai menekülteket.
Ukrajnával Oroszországon kívül Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Moldova határos.
Vlagyimir Dzsabarov, a Szövetségi Tanács (felsőház) külügyi bizottságának alelnöke nehezményezte, hogy Lengyelország és Szlovákia nem ajánlja fel segítségét a menekültek fogadásában. “Lehet, hogy akkor belátnák, hogy vannak menekültek, az emberek valóban próbálják elhagyni a délkeleti területet” – mondta.
Az orosz felsőházi politikus szerint legalább félmillió ukrán állampolgár tartózkodik Oroszország területén. Azt mondta, hogy a különböző adatok közötti eltérés azért lehetséges, mert jelenleg nem működik a szigorú határátlépési szabályozás Oroszország és Ukrajna között és az ukránok szabadon léphetik át a határt. Ahogy átlépik a határt, máris menekültnek számítanak. Többségük vissza akar térni hazájába, amint elcsendesülnek a harcok és a helyzet rendeződik – mondta Dzsabajev.(MTI)

Scroll To Top