Ukrán válság: Moszkvában az ukrán külügyminiszter leváltását követelik Putyin sértegetése miatt - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság: Moszkvában az ukrán külügyminiszter leváltását követelik Putyin sértegetése miatt

Andrij Descsicja ügyvivő ukrán külügyminiszter leváltását követelték vasárnap orosz parlamenti képviselők és külügyi tisztviselők Vlagyimir Putyin sértegetése miatt. Az orosz külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Kijevnél.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban is bemutatott felvétel szerint az ukrán diplomácia vezetője szombaton az Oroszország kijevi nagykövetségénél tüntetők előtt nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel illette az orosz államfőt.
“Teljesítenünk kell nemzetközi kötelezettségeinket, beleértve azt is, hogy meg kell védenünk Oroszország jogát arra, hogy nagykövetsége legyen Ukrajnában” – mondta Descsicja a tüntetőknek, akik a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében lelőtt Il-76-os ukrán katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodó 49 ember halála miatt tiltakoztak az orosz misszió épületénél. A vele vitatkozók ellenvetésére Descsicja hozzátette: “Mondtam, hogy ellenzem a tiltakozást? Támogatom, hogy tiltakozzanak. Kész vagyok arra, hogy itt legyek Önökkel és együtt kiáltsam: Oroszország távozz Ukrajnából!” Ezután az ukrán diplomácia vezetője trágár szóval illette Vlagyimir Putyint.
Andrij Descsicja az Eho Moszkvi orosz rádiónak azzal védekezett, hogy a tüntetőket akarta megnyugtatni és a rendkívüli helyzetben nem válogatta meg szavait. Azt akarta érzékeltetni, hogy egyetért a tiltakozók véleményével, de nem támogatja annak erőszakos kifejezésre juttatását.
A kijevi orosz nagykövetségnél szombaton tüntetők leszedték az orosz zászlót a misszió kerítéséről, felborították az előtte parkoló diplomáciai gépkocsikat és tojásokat, valamint Molotov-koktélt dobtak a nagykövetségre.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap francia és német kollégájával telefonon vitatta meg az ukrán helyzetet. A tárca közlése szerint Lavrov Laurent Fabius francia és Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert is tájékoztatta Moszkva felháborodásáról. Orosz vélemény szerint a kijevi hatóságok nem tettek semmit a rendbontás megakadályozására az orosz nagykövetségnél.
Lavrov az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél is tiltakozott a kijevi missziónál történtek miatt.
Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy tiltakozó jegyzéket küldtek Kijevbe. Ebben Moszkva a “bacchanáliáért” felelősök megbüntetését és a nagykövetségnek okozott kár megtérítését követeli.
Lavrov Moszkvában orosz újságíróknak nyilatkozva “undorítónak” nevezte az incidenst, és “neonáci, illetve egyéb, illetlen jelszavakat kiabáló” fiatalokról beszélt, akiket azzal vádolt meg, hogy el akarták foglalni az orosz missziót. “Azt is van okunk feltételezni, hogy azt akarták, vér folyjon” – mondta Lavrov, akit szavai szerint különösen sokkoltak ukrán kollégájának “az illendőség határán túlmenő kijelentései”.
Alekszej Puskov, az orosz törvényhozás alsóházának (duma) külügyi bizottsági elnöke szerint Petro Porosenko ukrán államfőnek le kell váltania Descsicját, aki “nem nagyon tud uralkodni magán”. A parlamenti politikus úgy vélte, hogy Moszkvának minden párbeszédet meg kell szakítania Kijevvel és be kell szüntetnie a földgáz szállítását Ukrajnának.
Puskov a Twitter mikrobologon bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amely elutasította, hogy tárgyaljon az Oroszország kijevi nagykövetségét ért incidensről. Az orosz politikus szerint “a nemzetközi jogrendszer repedezik”.
Geoff Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy Descsicja “egy veszélyes helyzetet igyekezett megoldani”. Az ügyvivő külügyminisztert “képzett diplomatának” nevezte, aki szerinte “Ukrajna becsületére válik”.
Leonyid Kalasnyikov, a duma külügyi bizottságának alelnöke az Eho Moszkvi orosz rádiónak kijelentette, nem igazán tudja elképzelni, hogy “bárki, különösen egy orosz, leüljön vele (az ukrán diplomácia vezetőjével) a tárgyalóasztalhoz egy ilyen kitörés után”. A politikus szerint ugyanakkor az orosz külügyminisztérium “nem ereszkedhet le egy szintre az ukrán diplomatával”, elegendő tiltakozó jegyzékben válaszolni a Vlagyimir Putyint ért sértésre.
Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi biztosa a Govorit Moszkva rádiónak nyilatkozva felháborítónak nevezte az ügyvivő ukrán külügyminiszter szavait. Szerinte azok “újra csak az ukrán politikai kultúrát, pontosabban azoknak a kulturálatlanságát bizonyítják, akik jelenleg Kijevben hatalmon vannak”. Dolgov szerint Descsicjának le kell vonnia a következtetést az ügyből és mennie kell.(MTI)

Scroll To Top