Ukrán válság – Moszkva megerősíti az orosz katonai jelenlétet a Krímben - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Moszkva megerősíti az orosz katonai jelenlétet a Krímben

Moszkva megerősíti az orosz katonai jelenlétet a Krímben – hangzott el az orosz védelmi minisztérium vezetőinek tanácskozásán kedden.

Szergej Sojgu tárcavezető azt mondta, hogy az év eleje óta jelentősen megváltozott a katonapolitikai helyzet a stratégiai fontosságú délnyugati irányban. “Ez nagyban összefügg a Déli Katonai Körzet (JUVO) kibővülésével, miután a Krím félsziget Oroszország része lett” – fűzte hozzá.
A miniszter emellett az ukrán válság kiéleződésére és a külföldi katonai jelenlétnek “az orosz határ közvetlen közelében” való megnövekedésére hivatkozva közölte, hogy a Krím félszigeten “teljes értékű” orosz csapatokat kell állomásoztatni. Szergej Sojgu ezt a Déli Katonai Körzet parancsnokságának egyik elsődleges feladatául szabta.
Az Ukrajnával is határos, a Krímet is magába foglaló, és Oroszország déli területeire, valamint az észak-kaukázusi köztársaságokra is kiterjedő délnyugat-orosz katonai régióban (JUVO) előre megtervezett hadgyakorlat tartanak.
A körzetnek a dél-oroszországi Rosztov-na Donu városban működő parancsnoksága egyebek között arról tájékoztatott, hogy a bombázógépek bonyolult harci műveleteket gyakoroltak. A Volgográdi területen található Prudboj nevű lőtéren pedig korszerűsített Smelj típusú gyalogsági lángszórókkal és nagy hatótávolságú, úgynevezett termobarikus lövedékekkel is gyakorlatoztak. Több mint 70 lövést adtak le a Szolncepek nevű TOS-1-es típusú tüzérségi nehézfegyverrel.
A termobarikus fegyver a nukleáris eszközök után a legnagyobb pusztító erővel rendelkezik. Ezt a fegyvertípust az amerikai hadsereg már a vietnámi háborúban is használta, az oroszok a csecsenföldi háborúban vetették be.
A katonai körzet parancsnokságának sajtóosztályán azt is közölték, hogy a Kaszpi-tenger északi és középső területén végrehajtott hadgyakorlaton mintegy 15 hadi- és kiszolgáló hajó, több mint 50 haditechnikai eszköz, valamint az orosz fekete-tengeri hadiflotta három repülője és a kaszpi-tengeri flottilla körülbelül ezer katonája vett részt. A tengerészgyalogosok a dél-orosz Asztrahán körzetében és a dagesztáni Mahacskala körzetében feltételezett terrorista támadást vertek vissza.
Kedden az orosz balti-tengeri hadiflotta parti őrségénél is hadgyakorlatot kezdtek több mint ezer katona és több mint 250 haditechnikai eszköz bevonásával.
A múlt csütörtökön az orosz államfő a harckészültség váratlan ellenőrzését rendelte el a Bajkálon túli térséget és az orosz Távol-Keletet magába foglaló Keleti Katonai Körzetben. Az utasítást követően elrendelt nagyszabású, rendkívüli hadgyakorlat azóta is tart a térségben.(MTI)

Scroll To Top