Ukrán válság: Moszkva megakadályozza az ukrajnai polgárháború kirobbantását

Oroszország megakadályoz minden kísérletet a polgárháború kirobbantására Ukrajnában – jelentette ki hétfőn az orosz külügyminiszter azt követően, hogy mozambiki kollégájával tárgyalt Moszkvában.

Szergej Lavrov közölte: “bűnös politikát” folytat az, aki polgárháborút szít és “nyilvánvalóan komoly véres konfliktus” kialakulásában reménykedik.
Az orosz külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szemet huny “a kijevi hatalom és annak támaszai, a fegyveresek garázdálkodása felett”. Közölte, hogy szerinte az ukrán vezetés durván megsérti az ukrán válság rendezését célzó múlt csütörtöki genfi megállapodást és nem tudja, vagy nem akarja ellenőrzése alatt tartani a szélsőségeseket.
Lavrov elítélte a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében vasárnap kora reggel történt lövöldözést, amelyben a régió belügyi igazgatóságának adatai szerint három ember halt meg. Közölte, hogy a történtek csak azoknak kedveznek, akik meg akarják akadályozni az Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői között Genfben létrejött egyezség teljesítését.
Vjacseszlav Ponomarjov, a szlovjanszki oroszbarát önkéntesek vezetőjének állítása és moszkvai jelentések szerint a Jobboldali Szektor nevű szélsőségesen radikális ukrán szervezet fegyveresei akartak átjutni gépkocsikkal a Donyeck megyei településhez közeli ellenőrzőponton. Amikor az ott őrködő fegyvertelen civilek megállították őket, a radikálisok tüzet nyitottak rájuk.
Azóta Szlovjanszkban készültséget rendeltek el az önkéntes erők. Vezetőjük, a város “népi polgármesterének” kikiáltott Ponomarjov azt mondta, attól tartanak, hogy az ukrán radikálisok és a belügyi speciális egységek el akarják foglalni őrhelyeiket és a közigazgatási épületeket, amelyek az önvédelem ellenőrzése alatt állnak.
A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió arról számolt be, hogy két ismeretlen ember megkínzott holttestét találták meg reggel a Szlovjanszk közeli ellenőrzőpontnál, ahol egy nappal korábban a lövöldözés kitört.
Az orosz külügyminiszter a moszkvai tájékoztatón arról beszélt, hogy a Donyeck megyei Szlovjanszkban, valamint a délkelet-ukrajnai Mariupolban és a régió több településén folytatódnak a támadások. Szergej Lavrov azt mondta, hogy egyre többen fordulnak azzal a kéréssel Moszkvához, hogy állítsa meg ezt a “törvénytelenséget”. Elismerte, hogy Oroszországot “nagyon nehéz helyzetbe” hozzák a kelet-ukrajnai orosz beavatkozásra vonatkozó kérések.
Lavrov kijelentette: nevetséges az amerikai állítás, hogy abban a délkeleti ukrajnai régióban, ahol az összeütközések zajlanak, hatalmas mennyiségben találhatóak orosz fegyverek, mivel szavai szerint ott sohasem voltak más fegyverek.(MTI)

Scroll To Top