Ukrán válság: Fegyveresek ismét elfoglalták a rendőrség épületét Kramatorszkban

Automata gépkarabélyokkal felfegyverzett, terepszínű ruhát és símaszkot viselő ismeretlenek ismét megszállták hétfőn a városi rendőrkapitányságot a Délkelet-Ukrajnában lévő Donyeck megyei Kramatorszkban.

A Kramatorszk.INFO helyi hírportál jelentése szerint Vitalij Kolupaj városi rendőrkapitányt a támadók foglyul ejtették, és ismeretlen helyre vitték.
Az épületfoglalók azt követelik, hogy adják ki nekik a rendőrkapitányságon lévő fegyvereket.
A Donyeck megye északi részén, Szlovjanszk közelében lévő Kramatorszkban szakadár fegyveresek április 12-én a rendőrökkel vívott tűzharc után foglalták el először a városi rendőrség épületét, majd később elhagyták azt.
Dmitro Timcsuk újságíró, katonapolitikai szakértő hétfőn az épületfoglalást megelőzően figyelmeztetett arra, hogy szélsőséges oroszbarát csoportok újabb provokációkat terveznek a Donyeck-medencében, hogy destabilizálják a régiót. Közölte, hogy Kramatorszkban a szakadárok “általános mozgósítást” hirdettek a civil lakosság körében, mert állítólag autóbuszkonvojban a város felé tartanak a kijevi tüntetésekben aktív szerepet játszó Jobboldali Szektor nevű ukrán nacionalista szervezet tagjai. A nap folyamán hangosbemondóval felszerelt autó járta Kramatorszk utcáit, hogy erről hírt adjon a lakosságnak.
Timcsuk az általa vezetett Információs Ellenállás elnevezésű ukrán csoport információira hivatkozva arról adott hírt, hogy szlovjanszki fegyveres szakadárok készülnek Kramatorszkba erősítésként az ottani szeparatisták mellé. A szakértő szerint nem kizárt, hogy a szakadárok újabb diverzáns műveletre készülnek, amelynek helyi lakosok esnek majd áldozatául, és ezt utána igyekeznek a Jobboldali Szektor akciójaként beállítani.
Előző nap lövöldözés tört ki Szlovjanszk közelében egy ellenőrzőpontnál, amelyet oroszbarát erők ellenőriztek. A támadás következtében legalább három oroszbarát aktivista és egy rájuk támadó fegyveres vesztette életét. A Jobboldali Szektor tagadja, hogy köze lett volna a lövöldözéshez.(MTI)

Scroll To Top