Sanghajban minden negyedik munkanélküli fiatal

Sanghajban továbbra is jelentős a fiatal munkanélküliek száma, bár arányuk csökkenést mutat. Ez a trend nemcsak a kelet-kínai metropoliszban, hanem országos szinten is jellemző.

A sanghaji emberi erőforrás és közbiztonság városi hivatalának legfrissebb statisztikái szerint a városban jelenleg mintegy 62 ezer 16 és 35 év közötti fiatal munkanélkülit tartanak nyilván, ők a teljes munkanélküli állomány 26,5 százalékát adják. Számuk 2012-ben tetőzött, akkor 80 ezren voltak, és a regisztrált nem dolgozók táborának 30 százalékát tették ki.
A munkanélküli fiatalok többsége a hatalmas versennyel nem tud megküzdeni, de nagy számban vannak köztük olyanok is, akik azért nem helyezkednek el, mert “álmaik állására várnak”, vagy – az egykegeneráció tagjaként – egyszerűen szüleik jövedelméből élnek, és nem sietnek a munkába állással.
A fiatalok viszonylag magas munkanélkülisége az egész országban jellemző. A hivatalos statisztikák szerint az országos munkanélküliség 2013-ban 4,1 százalékot tett ki. Az adatok ugyanakkor torzítottak, a migráns munkások 260 milliós táborát például nem tartalmazzák, így az elemzők szerint a reális érték 8-9 százalék.
Egy 2012 végi, a kínai háztartásokat vizsgáló felmérés 8 százalékra tette a 16-35 éves korosztályban munkával nem rendelkező kínai fiatalok arányát, a 16-24 éves korosztályban ugyanakkor a statisztikák szerint a 10 százalékot közelíti az érték.
A 20-25 éves korosztályban a felmérés szerint a főiskolát vagy egyetemet végzettek több mint 16 százaléka nem tudott elhelyezkedni, miközben a csupán általános iskolai papírokkal rendelkezők körében 4 százalékos ez az arány.
A jelenség arra is rámutat, hogy kínai munkanélküliség strukturális jellegű: a ország egyetemein évente már több mint hétmillióan végeznek, a felsőoktatási képzés ugyanakkor nem tükrözi a valós munkaerő-piaci igényeket. Sanghajban a kevésbé versenyképes mesterszakok számának limitálásával próbálnak segíteni a helyzeten, országos szinten az idén a felvételi rendszer reformját ígérték, a korábbinál előnyösebb helyzetbe hozva a technikai tudást igénylő szakokra jelentkezőket, belőlük ugyanis hiány van a piacon.(MTI)

Scroll To Top