Ukrán válság – Moszkva: következményei lesznek az orosz katonák krími halálának

Az orosz félnek okozott kár, valamint az orosz katonák halála nem marad következmények nélkül – figyelmeztette csütörtökön Kijevet és külföldi támogatóit az orosz külügyminisztérium.

“Ismételten arra hívjuk fel partnereinket, hogy a legkomolyabban gyakoroljanak befolyást a kijevi kormányra, és óvják meg azt az olyan veszélyes lépésektől, amelyek a lehető legnegatívabb következményeket vonhatják maguk után. Nem vezet jóra, ha a tűzzel játszanak” – áll a közleményben.
Moszkva és Kijev között azután éleződött ki ismét a feszültség, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán bejelentette: a Krím félszigeten az elmúlt napokban az ukrán katonai felderítés által előkészített diverzáns akciókat sikerült megakadályozni. Az összetűzésekben az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette. Az ukrán fél szerint mindez valótlanság.
Az orosz külügyi tárca kommünikéjében leszögezte: kudarcra vannak ítélve az arra irányuló kísérletek, amelyek a helyzet destabilizálását célozzák “az orosz Krímben”.
“A stabilitást és a biztonságot a Krími Köztársaságban feltétlenül szavatolni fogjuk” – áll a dokumentumban, amely rámutat, hogy mindaddig, amíg Kijev nem mond le a “provokáció és a terror politikájáról”, nincs értelme a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről a “normandiai formátumban” tárgyalni. Utóbbiban Oroszország és Ukrajna mellett Franciaország és Németország kap helyet.
A közlemény a Krímben az FSZB által elfogott ukrán diverzánsok és ügynökök közül a már megnevezett Evhen Panov mellett Andrij Zahtyej nevét is említi.(MTI)

Scroll To Top