Ukrán válság – Moszkva a kapcsolatok helyreállítását sürgeti Kijev és a délkeleti régiók között

Kijevnek mielőbb helyre kellene állítania a kapcsolatokat a szakadár délkelet-ukrajnai régiókkal és azok vezetésével – jelentette ki az orosz külügyminiszter pénteken, miután az Európa Tanács (ET) főtitkárával az ukrán válságról tárgyalt Moszkvában.

Szergej Lavrov szerint ezt indokolná az is, hogy a szakadár délkelet-ukrajnai régiókban november elején megtartott – Kijev által el nem ismert – választások győztesei kinyilvánították szándékukat arra, hogy Kijevvel együtt tennének erőfeszítéseket “a közös gazdasági, kulturális és politikai térség” helyreállítására.
Az orosz diplomácia vezetője egy kérdésre válaszolva közölte: Moszkva nem titkolja, hogy “igen negatívan” viszonyul Ukrajna esetleges NATO-tagságához. Azt mondta, hogy Európában nem a kontinenst szétdaraboló új, zárt tömbökre, hanem olyan szervezetekre van szükség, amelyek, mint az Európa Tanács, a különböző országokat egy “különleges és az egyenlőségen alapuló közös jogi térségben” egyesítik.
Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az ukrajnai válság rendezését szolgáló tárgyalások felújítására szólított fel az orosz külügyminiszterrel tartott tájékoztatón. Azt mondta, hogy a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállás beszüntetésében egyedül a minszki megállapodáshoz vezető formátumot és az egyezményben lefektetett normákat tartja használhatónak. Hangsúlyozta, hogy az ET kiáll Ukrajna területi egysége mellett.
A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet vezetője közölte, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a kijevi főtéren februárban történt eseményekkel kapcsolatos jelentésüket. A 47 tagállamot, köztük Oroszországot is magába foglaló ET képviselői a Majdanon és környékén történt gyilkosságoknak az ukrán hatóságok által végzett vizsgálatát ellenőrizte. Kijevben az akkori hatalom ellen tüntetők közül mintegy 100 embert öltek meg az orvlövészek.
Lavrov ismételten az emberi jogok ukrajnai megsértésének nyílt, elfogulatlan kivizsgálására szólított fel, amelyben szavai szerint az ET fontos szerepet játszhatna. Mint mondta, Moszkva szerint a strasbourgi szervezet bekapcsolódhatna az ukrajnai helyzet jogi ellenőrzésébe. Nem pontosította, mire gondolt, de hozzátette: az ET nemcsak Délkelet-Ukrajnában, hanem más ukrán régiókban is megtehetné ezt, ahol szavai szerint Moszkva rendszeresen tapasztal túlkapásokat.
Jagland nem csak az ukrán válságról tárgyalt az orosz fővárosban. Csütörtökön találkozott Ella Panfilovával, az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztossal, valamint felkereste a Memorial nevű neves oroszországi jogvédő szervezetet is, amelyet az orosz igazságügyi minisztérium be akar tiltatni. A Memorialt az orosz hatóságok azzal vádolják, hogy megsértette a rá vonatkozó úgynevezett külföldi ügynöktörvényt. A szervezet azóta megváltoztatta alapszabályát, és vezetői azt remélik, hogy a hatóságok visszavonják az eljárást.(MTI)

Scroll To Top