Ukrán válság – Megszüntették a diáktüntetés szétoszlatásáért indított eljárást a volt kijevi városvezető ellen

Megszüntette a bíróság a büntetőeljárást a volt kijevi városvezetővel és még két magas rangú tisztségviselővel szemben, akiket a múlt novemberi EU-párti diáktüntetés brutális rendőri szétoszlatásáért vontak volna felelősségre.

A fővárosi ügyészség szerdai tájékoztatása szerint az első amnesztiatörvény alapján mentesült a jogi felelősségre vonás alól Olekszandr Popov, a kijevi elnöki adminisztráció akkori vezetője, a fővárosi vezetés első embere, Volodimir Szivkovics, a befolyásos hatalmi szervnek számító nemzetbiztonsági és védelmi tanács helyettes vezetője, továbbá Valerij Korjak volt kijevi rendőrfőnök. Mindhármukat hatalommal való visszaéléssel vádolta meg a főügyészség, és valamennyiüket felfüggesztették hivatalából.
Popov és Szivkovics a vád szerint nyomást gyakorolt a kijevi rendőrfőnökre, hogy alkalmazzon erőt a Függetlenség terén Ukrajna európai integrációjáért demonstráló diákok ellen.
November 30-án hajnalban váratlanul rohamrendőrök rontottak a kijevi Függetlenség terén a békésen, jó hangulatban tüntető egyetemistákra. Gumibotokkal és tonfákkal ütötték, rugdosták, a földön vonszolták a menekülni próbáló fiatalokat. Az incidensben 35 diák sebesült meg, sokukat őrizetbe vették.
Az ügyészség közlése szerint az eljárás megszüntetésével az illetékes bíróság az első amnesztiatörvénynek nevezett jogszabályt, teljes nevén “a békés megmozdulások idején történt cselekményekkel kapcsolatos negatív következmények elhárításáról, a büntetőeljárás és a büntetés elkerüléséről” szóló törvényt alkalmazta, amely december 26-án lépett életbe, és a tavaly novemberi és decemberi időszakban történt eseményekre vonatkozott.
A kijevi ügyészség közölte, hogy a törvényt eddig 21 személy esetében alkalmazták. Az ellenzék értelmezése szerint ennek a törvénynek csak a békés megmozdulások résztvevőire kellene vonatkoznia.
A parlament január 16-i botrányos ülésén ezt a jogszabályt úgy módosították, hogy ne csak az EU-párti tüntetőkre vonatkozzon, hanem kiterjesztették az összecsapásokban részt vevő rendvédelmi alakulatok tagjaira is a büntetőjogi felelősségre vonás alóli mentességet. Ezután a vezetés és az ellenzék között tárgyalások kezdődtek egy új, kompromisszumos amnesztiatörvény elfogadásáról. Mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, a parlament az ellenzék tiltakozása mellett egy kormánypárti változatot fogadott el. Ez a második amnesztiatörvényként emlegetett jogszabály az amnesztia feltételéül szabja, hogy a tüntetők előbb tegyék szabaddá a hivatali épületeket, utcákat köztereket. Kivételt csak azok a közterületek képeznek, ahol békés megmozdulások zajlanak. Ha ezt a tüntetők nem teszik meg, a törvény jövő hétfőn hatályát veszti.(MTI)

Scroll To Top