Ukrán válság – Megállapodás nélkül zárult az újabb minszki ülés, súlyosbodó harcok Donyecknél

Nem született új megállapodás a nehézfegyvereknek a kelet-ukrajnai frontvonal menti zónából való kivonásáról az összekötő csoport biztonsági alcsoportjának legutóbbi minszki ülésén – jelentették szerdán orosz és ukrán hírforrások. Utóbbiak arról is hírt adtak, hogy Donyeck környékén egyre hevesebb harcok folynak.

A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrehozott, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport alcsoportja kedden eredmény nélkül fejezte be kétnapos tárgyalását a fehérorosz fővárosban. Azzal a céllal ültek össze, hogy újabb megállapodásban rögzítsék a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverek kivonását a front menti – 30 kilométer széles – ütközőzónából. A dokumentum szövegét azonban nem sikerült egyeztetniük, így aláírás nélkül ért véget a találkozó, azzal az ígérettel, hogy később ismét összeülnek tárgyalni.
Az ukrán, az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár közreműködésével februárban megkötött, úgynevezett Minszk-2 megállapodás ugyan már előírta a nehézfegyverek kivonását a front menti térségből, ezt azonban a felek nem tartották be – ahogy az egyezségben szereplő tűzszünetet sem -, ezért vált szükségessé egy újabb megállapodás megkötése.
A kijevi hadműveleti parancsnokság szerdán szokásos reggeli közleményében arról adott hírt, hogy éjjel Donyeck városánál a szakadárok két rohamot is indítottak az ukrán fegyveres erők ellen. A katonák mindkét támadást visszaverték. Donyeck felől tiltott, 122, illetve 152 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel Avgyijivka település lakónegyedeit lőtték a szeparatisták. A parancsnokság tájékoztatása szerint a szakadárok kedden összesen 81-szer sértették meg a tűzszünetet, hétfőn pedig 109 alkalommal. A donyecki szakadárok “népköztársasága” ezzel szemben azzal vádolta az ukrán hadsereget, hogy egy nap alatt 37-szer sértette meg a tűzszünetet.
Kijev közlése szerint az elmúlt egy nap alatt hét katona sebesült meg a harcok övezetében, az azt megelőző 24 órában hárman estek el és heten sebesültek meg.
A Kijev-1 zászlóalj szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy a szakadár erők a reggeli óráktól folyamatosan aknavetőkkel támadják és orvlövészekkel lövetik a Donyeck melletti Marjinka és Krasznohorivka településeknél lévő állásaikat.
Hrihorij Osztafijcsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozati főosztályának vezetője kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Ukrajna nemzetközi körözést adott ki Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és további tíz orosz katona ellen a tavaly augusztusban történt ilovajszki események miatt. Kijelentette: az SZBU “dokumentumokkal tudja bizonyítani”, hogy a Donyecktől nem messze fekvő Ilovajszk településen több mint 3500 orosz katona vett részt az ukrán katonák körbezárásában.
Anatolij Matiosz legfőbb katonai ügyész ugyancsak szerdán azt mondta, hogy az augusztus 24-i ukrajnai invázióra személyesen az orosz vezérkari főnök adta ki az utasítást alárendeltjeinek. Hozzátette, hogy a műveletben az orosz csapatok mintegy 60 harckocsit vetettek be a körbezárt ukrán erők ellen. A katonai ügyészség legfrissebb hivatalos adata szerint az ilovajszki katlanban 366 katona esett el és 429 sebesült meg. Mindeddig ez volt az ukrán fegyveres erők legnagyobb vesztesége a 2014 tavasza óta tartó, terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadműveletben.
A gazeta.ua ukrán hírportál szerdán arról számolt be, hogy egy 48 éves, orosz állampolgárságú férfi, aki csatlakozni akart a luhanszki szakadárokhoz, tévedésből az ukrán katonák egyik alakulatánál jelentkezett szolgálatra. Mivel szakadároknak hitte a katonákat, fegyvert kért tőlük, hogy harcolhasson. A katonák őrizetbe vették a férfit, akinél a motozáskor az orosz okmányán kívül két kést és kábítószert találtak. A hatóságok most próbálják kideríteni, hogy milyen úton érkezett Ukrajnába.(MTI)

Scroll To Top