Ukrán válság – McCain szerint Putyin hidegháborút akar

John McCain amerikai republikánus szenátor szombati twitter-üzenetében azt írta: Vlagyimir Putyin orosz elnök vissza akar térni a hidegháborúhoz. McCain azt sürgette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei haladéktalanul tegyenek lépéseket az ukrajnai orosz agresszióra válaszképpen.

“Az orosz szenátus támogatta Putyin kérését, hogy csapatokat küldhessen Ukrajnába, szovjet forgatókönyv szerint. Mi nem akarunk hidegháborút, de úgy tűnik, Putyin ezt akarja” – írta az ellenzéki szenátor, az amerikai kongresszus felsőházának befolyásos tagja.
Az arizonai politikus szombati nyilatkozatában azt írta, mélyen aggódik amiatt, hogy “Oroszország folyamatban levő krími katonai intervenciója hamarosan ki fog terjedni Kelet-Ukrajnára”.
Meggyőződése szerint Barack Obama amerikai elnöknek azonnal ki kellene szabnia az “árát” annak, ahogy Moszkva viselkedik. Az elnöknek pontosítani kellene szerinte, hogy milyen büntetés jár Putyinnak, és sürgősen ki kellene ezeket róni.
McCain felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz erőalkalmazás nyilvánvaló megsértése Moszkva azon kötelezettségvállalásának, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.
“Ne legyenek illúzióink a tekintetben, hogy mire képes Putyin elnök Ukrajnában” – figyelmeztetett az amerikai szenátor.
McCain meggyőződése szerint minden elszalasztott pillanat, amelyben az Egyesült Államok és szövetségesei nem reagálnak Putyin lépéseire, felbátorítja az orosz elnököt, hogy még agresszívebb katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában.
Arra szólította fel Barack Obama elnököt, hogy az európai és a NATO-szövetségesekkel közösen tegye világossá, mibe fog kerülni Oroszországnak ez az agresszió, és haladéktalanul döntsenek ezeknek a következményeknek az elrendeléséről – olvasható John McCain szenátor honlapján.(MTI)
http://www.mccain.senate.gov/public/index.cfm/press-releases?ID=e638967f-8355-4182-abce-bae26a1d2631

Scroll To Top