Ukrán válság – Másfél ezer afganisztáni orosz veterán utazott a Krímbe

Több mint 1500 afganisztáni háborút megjárt orosz veterán utazott a Krím félszigetre – jelentette be az egykori katonák szövetségének vezetője vasárnap.

Franc Klincevics az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a szervezet tagjaiból álló népes küldöttséget az ukrajnai „internacionalista harcosok” hívták meg a Krími Autonóm Köztársaság területére.
Az Afganisztáni Veteránok Oroszországi Szövetsége elnökének tájékoztatása szerint tagjaik azért utaztak a Krímbe, hogy baráti és erkölcsi segítséget nyújtsanak ukrán sorstársaiknak és megvitassák velük az Ukrajnához tartozó félszigeten kialakult helyzetet.
Moszkvában és Szentpéterváron összesen mintegy 40 ezer ember részvételével az orosz fegyveres beavatkozást kilátásba helyező orosz vezetést és az Ukrajnában élő „orosz honfitársakat” támogató megmozdulásokat tartottak vasárnap. A megmozdulást a magukat hazafias erőknek nevező szervezetek kezdeményezték, közöttük az Orosz Tisztek nevű csoport, az Orosz Történelmi Társaság, és a Harci Testvériség nevű veterán szervezet.
Az orosz fővárosban és Szentpéterváron is akadtak néhány százan olyanok, akik tiltakoztak a szerintük háborúval fenyegető orosz katonai beavatkozás ellen. Moszkvában mintegy 300 engedély nélküli tüntetőt állítottak elő.
A dél-oroszországi Krasznodari területen is szimpátiatüntetés zajlott, amelynek résztvevői gyűjtést kezdtek a krími oroszok támogatására.
Moszkvában szombaton hagyta jóvá az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin elnök, a hadsereg főparancsnoka kérését, hogy „az ukrajnai rendkívüli társadalmi-politikai helyzet stabilizálódásáig fegyveres erőket alkalmazhasson Ukrajna területén”.(MTI)

Scroll To Top