Ukrán válság – Magyarország hatékony képességekről tett tanúbizonyságot - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Magyarország hatékony képességekről tett tanúbizonyságot

Adrian Bradshaw tábornok, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese szerint az orosz-ukrán konfliktus nyomán megváltozott kelet-európai biztonsági környezetben Magyarország hatékonyságról tett tanúbizonyságot.

A Magyarországon hivatalos látogatáson tartózkodó tábornok szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: az Oroszország Ukrajna elleni agressziója nyomán kialakult helyzet olyan súlyú biztonsági kérdés, amely a NATO-tól figyelmet és intézkedéseket követel. Most kiemelten fontos, hogy a NATO megfelelően demonstrálja elrettentő képességét, hogy senkinek se legyen illúziója: a szövetség a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről rendelkező 5. cikkelyének megfelelően megvédi tagjait.
Kitért rá, hogy már az elmúlt időszakban is több azonnali, megerősítő intézkedésről – köztük a légtérvédelem, a tengeri, haditengerészeti őrjárat megerősítéséről, valamint nagyszabású gyakorlatok és kiképzések megtartásáról – döntött a szövetség.
A főparancsnok-helyettes kiemelte: ezek az intézkedések védelmi jellegűek és arányosak az új, megváltozott helyzetben kialakult fenyegetéssel. Egyúttal a körülmények alakulása nyomán változtathatók, akár fokozhatók is. Kérdésre válaszolva pedig azt is elmondta: felmerült a baltikumi légtér-ellenőrzési feladattal kapcsolatban – amelyhez hamarosan Magyarország is csatlakozik -, hogy azt kiterjeszthetik más keleti államokra is.
Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta: a jelen helyzetben ki lehet mondani, hogy “Ukrajna háborúban áll Oroszországgal”. Mint kiemelte: Ukrajna szomszédos ország, ott sok magyar nemzetiségű ember él, és a gazdasági együttműködés miatt Magyarországnak elengedhetetlenül fontos, hogy ott béke legyen és biztonság.
Az ukrán helyzet megoldásával kapcsolatban mindkét tábornok hangsúlyozta, hogy politikai, diplomáciai, gazdasági úton kell megoldani a válságot, a NATO közvetlen részvétele nélkül. Adrian Bradshaw kiemelte: a NATO számára a legfontosabb a szövetség védelme.
Benkő Tibor hozzátette: Magyarország és a Magyar Honvédség számára mindig is fontos volt, hogy jó legyen az együttműködés az ukrán fegyveres erőkkel. Benkő Tibor az ukrán lakosság körében végzett felmérés kapcsán, mely szerint a lakosság többsége csatlakozna a NATO-hoz, azt mondta: Magyarországnak segítenie kell Ukrajnát, hogy valóban haladni tudjon céljai felé. Ha a politikai döntés az, hogy csatlakozni akarnak a NATO-hoz, akkor Magyarországnak támogatnia kell ebben szomszédját.
Adrian Bradshaw és Benkő Tibor az ukrán helyzet mellett más, a NATO-t, illetve az Európai Uniót érintő biztonsági kérdésekről is tanácskozott, különösen azokról, amelyekben Magyarország is jelentős szerepet vállal. Ezek között a főparancsnok-helyettes kiemelte Magyarországnak a Nyugat-Balkán biztonságának fenntartásához való hozzájárulását Koszovóban, valamint Bosznia-Hercegovinában.
A két tábornok megvitatta a NATO afganisztáni szerepvállalásának folytatását is. Mindketten üdvözölték, hogy az új afgán elnök nyilatkozata révén jövő évtől megkezdődhet a NATO új, “Resolute support” elnevezésű missziója. Adrian Bradshaw ugyanakkor kiemelte: mindennek ellenére Afganisztánnak továbbra is komoly fenyegetettséggel kell szembenéznie, mert a lázadók komoly erőt képviselnek. Van esélye a békés rendezésnek és a gazdasági fellendülésnek, de csak akkor, ha az eddig elért eredményeket folyamatosan nyomon követik és fenntartják – mondta.
Adrian Bradshaw júliusi látogatása után második alkalommal jár Magyarországon és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is megbeszélést folytatott.
Benkő Tibor elmondta, hogy a tábornokkal csütörtökön Újdörögdön, a különleges műveleti erők vizsgáján tesznek látogatást, majd onnan az Öskü melletti gyakorlótérre mennek, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel és Hende Csabával közösen tekintenek meg egy harcászati mozzanatot.(MTI)

Scroll To Top