Ukrán válság – Londoni elemzők: valamelyest javultak az orosz gazdaság kilátásai

Valamelyest javultak az orosz gazdaság idei kilátásai a korábbi mélypontról elszakadni látszó olajárak és a rubel stabilizálódása miatt, de Oroszország így is várhatóan mély recesszióban tölti az idei év egészét – jósolták felülvizsgált csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői új prognózisukban közölték, hogy a Brent nyersolaj-alaptípus idei hordónkénti átlagárára szóló becslésüket 49 dollárról 59 dollárra emelték, és ennek alapján az eddigi előrejelzéseikben szereplő 5 százalék helyett 4 százalékos GDP-visszaesést várnak 2015 egészében az orosz gazdaságban.
A ház az idei egész évi átlagon belül meredek, 11,5 százalékos negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással éves szintre kivetített orosz GDP-zuhanást valószínűsít az első negyedévre, és a két következő negyedévben is visszaesést vár, a negyedik negyedévben viszont már a kilábalás megindulásával számol.
A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor a korábban vártnál kisebb idei egész évi recesszió miatt – tekintettel az enyhébb bázishatásokra – valószínűleg “kevésbé drámai” lesz a visszalendülés is jövőre: a ház ennek figyelembevételével 2,5 százalékról 2 százalékra módosította a jövő évi orosz gazdasági növekedésre szóló előrejelzését.
A cég a rubel erősödési kilátásaira és az inflációs dinamika jelenleg tapasztalható lassulására tekintettel visszavette idei inflációs előrejelzését is: a JP Morgan új prognózisa 2015 végére az eddig jósolt 13 százalék helyett 12 százalékos éves összevetésű, az idei év egészére pedig 16,3 százalék helyett 15,7 százalékos átlagos inflációt valószínűsít Oroszországban.
A ház londoni elemzőinek várakozása szerint az orosz gazdaságban érvényesülő, egyre szélesebb negatív kibocsátási rés miatt az éves orosz infláció 2016 közepére 6 százalék környékére lassul.
Más nagy londoni házak jóval komorabb előrejelzéseket tartanak érvényben az orosz gazdaságra.
Minap ismertetett új negyedéves globális előrejelzésükben a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni közgazdászai közölték, hogy várakozásuk szerint az orosz gazdaság teljesítménye 2015-ben 4,5 százalékkal csökken, és jövőre is további 1 százalékkal zsugorodik.
Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service jelenlegi előrejelzése az, hogy az orosz hazai össztermék az idén hozzávetőleg 5,5 százalékkal, 2016-ban 3 százalékkal esik reálértéken.
A Moody’s számításai szerint ez azt jelenti, hogy az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lesz.
A Moody’s nemrégiben megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól, “Ba1/Not Prime”-ra rontva a hosszú és rövid távú orosz szuverén adósságkötelezettségek besorolását az addigi “Baa3/Prime-3” szintről.
A cég ezt a lépést is azzal a véleményével indokolta, hogy a folytatódó ukrajnai válság, valamint az olajár- és a rubelárfolyam-sokk várhatóan mély és tartós recesszióba sodorja az orosz gazdaságot.
Oroszország rövid időn belül a második hitelminősítőnél vesztette el befektetési ajánlású államadós-besorolását. Nem sokkal korábban a Standard & Poor’s szintén spekulatív sávba sorolta vissza Oroszországot, “BBB mínusz/A-3”-ról egy fokozattal “BB plusz/B”-re rontva a hosszú és rövid futamidejű orosz szuverén devizaadósság-állomány besorolását.
Több mint egy évtizede először fordul elő, hogy Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül több is befektetésre már nem ajánlott osztályzattal tartja nyilván.
A Fitch Ratings jelenleg még a befektetési ajánlású sávba sorolja az orosz államadós-osztályzatot, “BBB mínusz” szinten, amely a befektetési kategória alsó széle, de a cég erre az osztályzatra is leminősítés lehetőségét jelző negatív kilátást tart érvényben.(MTI)

Scroll To Top