S&P: az olcsó olaj és az EKB-likviditás jót tesz az euróövezetnek

Az olcsó olaj és főleg az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusából eredő pótlólagos likviditás jótékonyan hat az euróövezet gazdasági kilátásaira a Standard & Poor’s csütörtökön Londonban ismertetett átfogó előrejelzése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő elemzői a cég európai főközgazdásza, Jean-Michel Six által jegyzett új prognózisban közölték: az euróövezeti gazdaság következő két évének kilátásait most kedvezőbbnek tartják, mint a tavalyi utolsó negyedévben.
Az S&P véleménye szerint ugyanis az EKB azóta sikeresen meggyőzte a piacokat arról, hogy “komolyan is gondolja” az időközben elkezdett, 1100 milliárd eurósra tervezett, de valójában nyílt végű mennyiségi enyhítési programot. A program mérete “igen figyelemreméltó”, és erre a piac is ennek megfelelően reagált: a EURO STOXX 50 index, amely az 50 legnagyobb euróövezeti vállalat részvényárfolyamait követi, január eleje és március közepe között 21 százalékkal megugrott, a kötvényhozamok pedig az egész euróövezetben mélységi rekordokon járnak az irányadó tízéves futamidőre – hangsúlyozzák a Standard & Poor’s londoni elemzői.
A cég szerint azonban az EKB mennyiségi enyhítési ciklusa elsősorban az árfolyamcsatornán keresztül hat a reálgazdasági aktivitásra. Az euró tavaly június óta 20 százalékkal gyengült, jelentősen javítva az euróövezeti export külső versenyképességét. Ennek alapján az S&P elemzői most már azt valószínűsítik, hogy a valutauniós export értéke az idén 4 százalékkal növekszik. A hitelminősítő a tavalyi negyedik negyedévben kiadott előző prognózisában még 3,3 százalékos idei euróövezeti exportnövekedést valószínűsített.
A Standard & Poor’s csütörtöki előrejelzése 2016-ra 4,2 százalékos euróövezeti exportnövekményt jósol a korábbi prognózisban szereplő 3,8 százalék helyett.
A cég felülvizsgált várakozása szerint az euró átlagárfolyama az idén 1,07 dollár lesz a tavalyi 1,33 dollár/eurós átlag helyett, és jövőre 1,01 dollár/euróra gyengül tovább.
Mindezeket egybevetve a Standard & Poor’s az idén 1,5, 2016-ban 1,7 százalékos gazdasági növekedést vár az euróövezetben a tavaly mért 0,9 százalékos GDP-bővülés után.
Más nagy londoni házak mindazonáltal korántsem ennyire derűlátók az EKB mennyiségi enyhítési ciklusának várható gazdaságélénkítő hatásaival kapcsolatban.
A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászainak csütörtöki helyzetértékelése szerint az EKB mennyiségi enyhítési programja a tervekben szereplő teljes ciklus végrehajtása esetén is “meglehetősen szerénynek” tűnik azokhoz az eszközvásárlási programokhoz képest, amelyekre az amerikai Federal Reserve-nek, illetve a Bank of Englandnek – a brit jegybanknak – volt szüksége a “tisztes ütemű” növekedés beindításához.
A Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (160 ezer milliárd forintos) mennyiségi enyhítéssel az éves brit GDP-érték 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba. A Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának értéke megközelíti az Egyesült Államok hazai össztermékének 25 százalékát.
A Capital Economics kimutatása szerint az EKB most zajló mennyiségi enyhítési ciklusának GDP-arányos értéke hozzávetőleg a fele a Bank of England és a Fed eszközvásárlási programjaiénak.
A ház londoni elemzői kiemelik azt is, hogy a nominális amerikai GDP-érték már csaknem 10 százalékkal meghaladja a globális pénzügyi válság elhatalmasodása előtti utolsó évben, 2008-ban mért szintet, az euróövezet hazai összterméke ugyanakkor 2 százalékkal még mindig elmarad az akkori értéktől.(MTI)

Scroll To Top