Ukrán válság – Londoni elemzők: IMF-segítség léphet az orosz pénzügyi csomag helyébe

Oroszország valószínűleg nem folytatja az Ukrajnának megígért 15 milliárd dolláros finanszírozási programot, amely helyett Kijev várhatóan a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kap pénzügyi segítséget a teljes államcsőd elkerülésére – jósolták a legutóbbi kijevi fejleményeket értékelve londoni pénzügyi elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői szerint az ukrajnai fordulat “nem a Kreml által előnyben részesített forgatókönyv”, és így fennáll annak a veszélye, hogy Oroszország megpróbálja megakasztani a ukrajnai belpolitikai átalakulás folyamatát. Ez valószínűleg gazdasági – elsősorban kereskedelmi – fenyegetések formáját ölti majd.
A ház szerint nem lehet kizárni, hogy Ukrajna orosz földgázellátása is veszélybe kerül, bár ez a kockázat korlátozott, mivel Oroszországnak ügyelnie kell a Gazprom földgázipari konglomerátum európai megítélésére és piaci részesedésének megőrzésére is.
Az ukrajnai fordulat mindazonáltal növelte annak valószínűségét, hogy az ukrán szuverén kötvényvásárlások formáját öltő orosz pénzügyi segélyprogram abbamarad. Ha ehhez kereskedelmi korlátozások és az orosz pénzügyi csomag részét képező földgázárengedmény visszavonása is társul, ezek együttes hatása jelentősen megnövelné az ukrán államcsőd kockázatát abban az időszakban, amikor Ukrajna Oroszországtól már nem, a Nyugattól még nem kap pénzügyi segítséget – fejtegették az Eurasia elemzői.
A ház szerint ugyanakkor az ukrajnai politikai fordulat nyomán nőtt a nyugati pénzügyi segítség esélye, viszont ennek időzítése is kulcsjelentőségű. Valószínű, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió, ismerve az ukrán kormány szorító pénzügyi helyzetét, “inkább előbb, semmint később” Ukrajna segítségére siet. Az Eurasia szerint azonban ha a nyugati kormányok megvárják az ukrajnai előre hozott választásokat, az növelné az ukrán államcsőd veszélyét.
Bármilyen nyugati pénzügyi csomagnak kulcsfontosságú eleme lenne az IMF pénzügyi támogatása, ugyanis csak a valutaalap tud olyan szintű pénzügyi segítséget nyújtani, amilyenre Ukrajnának most szüksége van. Ebben az összefüggésben a készenléti IMF-csomaghoz csatolt feltételrendszer és az új csomag összeállításához szükséges idő is alapvető jelentőségű – hangsúlyozták az Eurasia Group elemzői.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői azt jósolták, hogy ha új kormány alakul Ukrajnában, az gyorsan az IMF-hez fordul segítségért, tekintettel a jelenős külső finanszírozási igényekre és a növekvő belső egyensúlyi problémákra. Az IMF-megállapodás eddig lehetetlen volt, mert Viktor Janukovics elnök választási meggondolásokból ellenezte azt, ennek azonban “immár nincs jelentősége”, mivel az IMF bevonása már nem egyedül Janukovics döntésén múlik – fogalmaztak a JP Morgan londoni elemzői.
A ház várakozása szerint az IMF bekapcsolódását 2-4 héten belül bejelenthetik, annál is inkább, mivel az EU közreműködésével létrejött politikai egyezség sikere a gyors és elégséges finanszírozási segítségen és a hiteles makrogazdasági program kidolgozásán múlik.
A JP Morgan elemzői szerint még az sem kizárható, hogy Oroszország és az IMF együtt nyújt pénzügyi segítséget Ukrajnának, mivel a külső finanszírozás egyben befolyást is jelent, és Oroszország nyilvánvalóan meg akarja őrizni befolyását Ukrajnában.
Más nagy londoni házak még a legutóbbi ukrajnai belpolitikai fejlemények előtt összeállított elemzéseikben azt jósolták, hogy külső – orosz vagy nyugati  – finanszírozás nélkül fenntarthatatlanná válhat Ukrajna devizaadósság-törlesztési és folyómérleg-finanszírozási helyzete.
A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai hangsúlyozták, hogy a hozzávetőleg 13,5 milliárd dolláros – a hazai össztermék (GDP) 7,7 százalékának megfelelő – államháztartási hiánnyal és a 16,1 milliárd dolláros – 9,1 százalékos GDP-arányos – folyómérleg-deficittel szemben a hivatalos ukrán devizatartalék mindössze 16 milliárd dollár. Ez azt jelenti, hogy a mostantól 2015 végéig lejáró 15,6 milliárd dollárnyi, devizában fennálló ukrán közadósság megújítása szinte lehetetlen külső segítség nélkül.
Ugyanerre a következtetésre jutott a Standard & Poor’s hitelminősítő is. A cég – amely Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának eddig is mélyen spekulatív besorolását még tovább, a már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető “CCC” szintre rontotta – a lépéshez fűzött londoni elemzésében azt jósolta, hogy ha a 15 milliárd dollár értékűre ígért orosz pénzügyi támogatást Moszkva nem folyósítja teljes mértékben, akkor Ukrajna – más finanszírozási forrás nélkül – nem tudná teljesíteni szuverén devizaadósság-törlesztési kötelezettségeit.(MTI)

Scroll To Top