Ukrán válság – Londoni elemzők: elszakadt az orosz csődkockázat a többi BRIC-gazdaságétól

Az ukrajnai válság elmélyülése óta elszakadt az orosz államcsőd ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása a londoni piacon a legnagyobb felzárkózó gazdaságok csoportjának (BRIC) többi tagjáétól.

Az egyik vezető piaci adatszolgáltató cég, a Markit Financial Information Services grafikus kimutatása szerint a nyáron markáns széttartás indult meg az államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyamaiban Oroszország és a többi BRIC-gazdaság – Brazília, India és Kína – között.
A Markit adatai szerint az ukrajnai válság fellángolása meredeken felhajtotta az orosz CDS-árfolyamokat, amelyek jelenleg 255 bázispont körül mozognak, csaknem 100 bázisponttal magasabban az év elején mért szintnél.
A BRIC-csoport összes többi gazdaságának szuverén CDS-kontraktusai ugyanakkor csökkentek az elmúlt tizenkét hónapban. Különösen kirívó az indiai államcsődkockázat megítélésének javulása, India CDS-tranzakcióinak árazása ugyanis megfeleződött, és a tavaly nyáron mért 355 bázispont körüli szintek helyett most 178 bázispont környékén jár – hangsúlyozzák londoni elemzésükben a Markit szakértői.
A ház kiemeli, hogy az indiai CDS-középárfolyam jelenleg 77 bázisponttal alacsonyabb, mint Oroszországé, jóllehet tavaly augusztusban még 150 bázisponttal magasabb volt az orosz államcsőd-biztosítási díjnál.
A Markit adatai szerint Brazília szuverén CDS-árfolyama 130 bázispont, Kínáé mindössze 75 bázispont körül mozog.
A BRIC-gazdaságok jelenlegi CDS-árfolyamai azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves orosz államkötvényre most több mint negyedmillió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon. Ez 77 ezer dollárral drágább az indiai CDS-kontraktusoknál, és 180 ezer dollárral magasabb a kínai csődbiztosítási tranzakciók díjszabásánál.
A konfliktus messze legnagyobb vesztese azonban a csődkockázat piaci megítélése szempontjából Ukrajna.
Egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató, a McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi konglomerátumhoz tartozó CMA csoport kimutatása szerint az ukrán szuverén CDS-középárfolyam az elmúlt kereskedési hét végén 1060 bázispont környékén mozgott. Ez azt jelenti, hogy tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most több mint 1 millió dollárba kerülnek a törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok Londonban.
Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama 2013 utolsó kereskedési napjának zárásában még 807,76 bázispont volt, így jelenleg több mint 250 ezer dollárral drágábbak az egységnyi értékű ukrán deviza-államadósság törlesztési kockázatára köthető biztosítási ügyletek a tavalyi év végén mért díjszabásnál.
A CMA számítási modellje – bár nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal – azt mutatja, hogy a piac jelenleg 51 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza egy szuverén törlesztésleállási esemény – vagyis a devizakötelezettségek esetében kialakuló államcsőd – öt éven belüli bekövetkeztét Ukrajnában.
Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont feletti csődbiztosítási díjak, és Ukrajna törlesztési képességét a hitelminősítők is igen rossznak tartják. Ezt jelzi, hogy Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – a Moody’s Investors Service, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings – a befektetőket rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető “Caa/CCC” adósosztályzati sávban tartja nyilván.(MTI)

Scroll To Top